Нямаше стресирани, важното е у дома да се обясни, че не боли, казаха майките доброволки. Нито един положителен резултат

Първите ученици от начален етап се върнаха тази сутрин в класните стаи по новите правила – след като родителите дадоха съгласие за направата на щадящ антигенен тест за коронавирус. При изключително стройна организация от страна на ръководството на ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджян“ до напрежение не се стигна. В 7 часа започна тестването на педагогическия и непедагогическия персонал без зелен сертификат, а час по-късно – и на децата от 1 до 4 клас. На училище дойдоха 130 деца, което е 90 на сто от общия брой ученици в начален курс.

„Радваме се на изключителната подкрепа на родителите. Освен това нямаме учители, които отказват да се включат в тестването. Максимум до 5 деца в паралелка ще бъдат в онлайн режим, останалите се връщат в клас. Дори през уикенда семейства се обадиха, че са взели решение децата им да се обучават присъствено и питаха могат ли да попълнят декларации. Разбира се, че ги окуражихме да го направят, тъй като разполагаме с резервни тестове“, поясни директорът Симон Тютелян.

По двама родители влязоха в класните стаи като доброволци, за да помогнат на учителите и медицинските сестри. Сред тях бе и Екатерина, която е собственичка на салон за красота. Тя е майка на две деца, които учат в Арменското училище. Тя избрала да помогне на 1 а клас, където учениците тази сутрин бяха 15.

„Имам зелен сертификат и свободно време, защо да не го направя. Работното време на салона ми е от 10 часа, така че имам два часа на разположение. Готова съм дълготрайно да се включа, ако се налага“, каза Екатерина, която е майка и на второкласник. Тя обяснила на двете си деца, че процедурата съвсем не е болезнена и че това е начин да се видят отново със съучениците и госпожата.

Най-важното е вкъщи да се каже, че не боли и че няма нищо страшно. Не видях стресирани деца, каза на излизане родител на третокласник и добави, че няма нищо по-важно от това учениците да са в клас, вместо пред компютъра.

До струпване на родители не се стигна. В 8.30 децата излязоха за кратка пауза, за да закусят, след като започнаха редовните занятия. Не бе отчетен нито един положителен резултат на учител или ученик.

Присъствено започнаха също учениците от начален етап в НУ „Климент Охридски“- Войсил, ОУ „Васил Левски“ – Кърнаре, ОУ „Ген. Карцов“ – Христо Даново, ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – Устина, СУ „Христо Ботев“ – Лъки.