Директорът на НУМТИ „Добрин Петков“ Нели Попова-Коева лисна менчето с вода, въпреки проливния дъжд, който се изсипа по време на дипломирането на зрелостниците

С виртуозно изпълнение на първенеца на випуск 2023 започна церемонията по връчването на дипломите на зрелостниците от Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“. Минути, след като отправи поздрав към учители, родители и гости в училищната концертна зала, Борис Биков трябваше отново да се върне на сцената, за да получи наградата, присъдена му с решение на Педагогическия съвет за отличен успех и художествено-творчески постижения. Младият пианист с десетки престижни национални и световни отличия, се дипломира с 6,00. Освен грамота и монография за патрона на училището, той получи и стипендия от 500 лева.

„Благодаря на моя преподавател Светлана Косева и на всички учители, които се стараят училището да е на такова високо ниво“, каза Борис, който продължава да надгражда знанията и уменията си в Кралската академия за изящни изкуства в Брюксел, основана през 1711 година. За да се окаже в списъка на приетите, трябвало да премине през изключително тежък изпит, на който да свири пред 8-членно жури от преподаватели част от соната, етюди, пиеса и съвременно произведение. И се справил превъзходно.

„Мечтата ми е да бъда солов изпълнител и да изнасям майсторски класове“, казва Борис, който миналата година свири в българското посолство в Загреб в рамките на официалния прием по случай 24 май.

Като деветокласник той става единственият българин, удостоен с отличието от творческата надпревара „Голям конкурс за композитори“ – Лондон. По същото време печели престижното второ място на Международния клавирен конкурс, организиран от Асоциация „Пиано Порта Каели” и Националната консерватория в Ница. Даровитият изпълнител е стипендиант на „Ротари клуб Пловдив“. Носител е на награди от Фондация “Енчо Керязов”. Член е на Клуб 2016 и на Клуб 2017 на Фондация „Димитър Бербатов”. Печелил е основна стипендия по проект „1000 стипендии“. Бил е стипендиант на „Американска фондация за България“ за учебната 2020-2021 година за постижения в изкуството.

„Това е випуск, на който се наложи да учи изкуство в условия на пандемия, но въпреки това сред зрелостниците има лауреати на национални и международни конкурси, стипендианти на Министерство на културата и на други организации“, каза директорът Нели Попова и отчете средния успех на завършващите инструменталисти и вокалисти – 5,76.

Класният ръководител на зрелостниците Екатерина Георгиева се върна 30 години назад, за да припомни как се е чувствала като абитуриентка в същото училище, а сега изпраща своя випуск с предупреждението, че нищо ценно не идва лесно и че трябва да пазят духовната връзка с НУМТИ.

Грамота и стипендия от 250 лева получи и Любен Банев, който също се дипломира с успех 6,00.

„Моля да запазите достойнството, разума и благородството, защото всеки сам пише своята история“, пожела Нели Попова и лисна менчето, въпреки проливния дъжд, който се изля по време на тържеството.

1 КОМЕНТАР

  1. Поздравления за Борис! Поздравления за родителите му, за преподавателката му, г-жа Светлана Косева и училището!

    Попътен вятър, Борко!

Коментарите са затворени.