Състезатели между 5 и 16 години ще демонстрират древния начин за аритметични пресмятания

Първа национална олимпиада по ментална аритметика организира българското представителство на международната академия за развитие на интелекта АМАКидс.
Събитието ще се състои на 29. март в сградата на София ТехПарк с участието на деца между 5 и16 години. Очаква се участие в състезанието да вземат 200 деца от 15 града на страната, които ще демонстрират нестандартни умения с практическа насоченост. В Пловдив към момента работят два оперативни центъра, в които се обучават около 100 ученици от различни училища, част от които също ще вземат участие в олимпиадата.

Събитието е от затворен тип, достъп до който се дава чрез покана или закупен билет за участие. В края на надпреварата ще бъдат излъчени победители в 8 категории, съобразно тяхната възраст и трудността на задачите, които трябва да решат.

Менталната аритметика е древен начин за аритметични пресмятания. Възниква в Япония и Китай, където днес там се изучава като учебен предмет в училищата. Децата смятат на глас, могат да изваждат и събират големи поредици от числа на много бърза скорост, което впоследствие им помага да помнят по-бързо уроците си.

Академията АМАКидс е руски патент от 2013 г. и днес разполага с представителства в 22 държави с над 1000 функциониращи центъра, в които се обучават деца от 4 до 16 години.