Три пъти съм припадала на тренировка и са ме изнасяли на ръце, призна Йорданка Благоева пред ученици след прожекцията на филма „Отвъд скока”

20171211_123208

Уникален шанс да се видят очи в очи с първата българска световна рекордьорка, да разберат как се стига до върха, струват ли си лишенията и сълзите имаха днес учениците от Спортното училище. Йорданка Благоева постави началото на поредицата срещи на младите надежди с именити спортисти. Родена в монтанското село Горно Церовене, тя става първата българка, поставила световен рекорд в леката атлетика (194 см в скока на височина в Загреб през 1972 г.), носителка е на сребърен (Мюнхен 1972) и бронзов (Монреал 1976) медал от общо четирите си участия на олимпийски игри.

Учениците се върнаха назад във времето, за да проследят първите стъпки на прочутата скачачка с документалния филм „Отвъд скока”. Той е заснет по повод 70-я й юбилей, който тя отбелязва тази година.

„Много неща не се казват във филма. Вие тръгвате сега по пътя на големите спортисти, знайте, че е труден. Човек трябва да е всеотдаен, за да постигне успех. Три пъти съм припадала на тренировка и са ме изнасяли на ръце. Никога няма да забравя онези 576 стъпала, които треньорът ми ме караше да изкачвам и сърцето ми отиваше в гърлото. Но не съм си помисляла да кажа: „Край!”, призна Йорданка Благоева.

Тя предупреди младите състезатели, че спортът никога не бива да им пречи да са добри ученици. И даде за пример внука си – 9-класник в столичната гимназия с преподаване на японски език, който тренирал шест пъти в седмицата, пишел домашните в спортната зала и бил отличник. С амбицията да надмине прочутата си баба. Благоева разказа, че нейният треньорът редовно проверявал какви оценки е натрупала в бележника и си спомни думите му: „Много глина има по света, но тя трябва да попадне в ръцете на майстор”.

Европейската шампионка в зала от Ротердам’76, която има общо 5 поправки на върхови постижения на планетата, 2 от които за ветерани, се опита да убеди възпитаниците на Спортното училище, че са избраници и ги насърчи с думите: „Животът е височина и всеки се стреми да я преодолее. Един ден за вас ще се свири химнът на България. Няма друг феномен като спорта, който може да обедини нацията, последният пример е Григор Димитров”.

След оттеглянето си от леката атлетика Благоева проправя пътя на спортната аеробика у нас, която ръководи с успех 26 години. Тя сдаде президентския пост в съюза по аеробика, макар да имаше мандат до 2020 г., а на нейно място застана пловдивчанката Димитрина Къндева, която също бе на срещата с учениците.  Благоева остава заместничка на Стефка Костадинова в БОК. Съжалява единствено, че не е успяла да направи школа за скок височина в България при наличието на толкова талантливи атлети.

20171211_123806