Колеги директори, направете необходимото за цялостното изплащане на възнагражденията, призовава председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета  Диян Стаматов

Пълни заплати за всички педагогически специалисти по време на дистанционното обучение. За това призовава председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов. По думите му учителите и директорите са се оказали в доста отговорна позиция в ситуацията на извънредно положение, но работещи в сфера, която е най-добре финансово гарантирана и защитена.

Според Стаматов бюджетите на училищата, независимо от това дали са общински или държавни, са предварително планирани и ясни. Заплатите на всички са договорени и няма основание за каквото и да притеснение дали ще бъдат изплатени. Предвидените средства в бюджета на училището били достатъчни за покриване на всички възнаграждения – заплата, допълнителни плащания, предвидени в Колективния трудов договор за 2020 година.

„Естествено е, че в тази ситуация, всички директори на училища и детски градини трябва да бъдем с повишена финансова чувствителност, предвид на неизвестността по време на криза, да не правим никакви странични разходи, иначе естествени в нормална ситуация. Колеги директори, направете необходимото за цялостното изплащане на възнагражденията на учители и непедагогически персонал за периода – не си създавайте излишни притеснения и страхове”, призовава Стаматов.

Той не крие опасенията си, че при сериозна и по-дълга финансова криза в страната ни, няма как системата да не бъде засегната като част от цялата бюджетна общност. Но на този етап е разумно да се върви по план, смята Стаматов.

От синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа” също излязоха с позиция, в която настояват учителите да получат пълното си възнаграждание и всички придобивки и допълнителни плащания по КТД. По проучване насиндиката 90% от учителите са интегрирали нови знания още от първия ден на дистанционното обучение. Макар и да не извършват реално оценяване на този етап, те имат пълната информация и яснота за активността и постиженията на всеки ученик, което ще бъде достатъчно за оформяне на крайните оценки. Синдикатът адмирира действията на МОН относно бързата децентрализация на образователните институции при осъществяване на дистанционното обучение.