Проф. Сапарев между други двама бивши ректори на ПУ - проф. Никола Балабанов и проф. Иван Куцаров.

Тържеството на 12 декември е по повод пенсионирането на бившия ректор, който цяло десетилетие оглавява висшето училище

Проф. Сапарев между други двама бивши ректори на ПУ - проф. Никола Балабанов и проф. Иван Куцаров.
Проф. Сапарев между други двама бивши ректори на ПУ – проф. Никола Балабанов и проф. Иван Куцаров.

Тържество по повод пенсионирането на проф. Огнян Сапарев организират на 12 декември Философско-историческият и Филологическият факултет на Пловдивския университет. Академичният „бенефис“ ще се проведе от 15 часа в шеста аудитория на Ректората.

Огнян Сапарев е дългогодишен преподавател във висшето училище и негов ректор в продължение на десетилетие (1993 – 2003 г.). Колективите на двата факултета изразяват своята благодарност за неговия всеотдаен труд в полето на знанието през последните 48 години, 38 от тях – посветени на ПУ. Той успешно управлява кораба на висшето училище в бурните води на прехода, превръщайки пловдивската Алма матер в остров на толерантност и човещина, казват колегите му и добавят, че е личности като него допринасят за съхранението на академичния стандарт в трудното време, в което живеем.

Проф. Сапарев завършва специалностите „Славянска филология“ и „Философия“ в Софийския университет. Работи като редактор в Дирекция „Разпространение на филми“ в БНТ и в сп. „Пламък“ във времето 1971 – 1973 г. В периода 1983 – 1988 г. е лектор в университета в Будапеща. През 1988 г. е старши научен сътрудник в БАН. От 1973 г. е доцент, от 1997 г. – професор по теория на литературата в ПУ, а от 1993 до 2003 г. е ректор на висшето училище. През 1990-1991 г. е директор на БНТ, а от 2001 до 2004 г. е депутат в 39-тото Народно събрание.

Огнян Сапарев е един от водещите български специалисти в областта на фантастичната литература. Автор е на редица статии по проблеми на литературата, киното, естетиката, научнофантастичната литература. Владее полски, руски и немски език.

Член е на Съюза на българските писатели, на Съюза на филмовите дейци и на Съюза на учените.

04-prof-saparev-i-prof-balabanov