Послание в навечерието на Великден отправят във видеоклип възпитаниците на училището, които замениха бухалките с дървени лъжици за готвене, а щангите – с туби минерална вода

Как се осъществява дистанционен контрол на практическата подготовка на бъдещи републикански и европейски шампиони в условия на онлайн обучение. Пример дават учителите по спортна подготовка на СУ „Васил Левски”. В плановете за провеждане на електронни занимания са включени специфични упражнения и задачи за физическа подготовка в домашни условия, които обаче съвсем не са хаотични, а строго наблюдавани.

„Контролът се осъществява чрез пулсометрия – метод за измерване на физическото натоварване. Учениците предоставят записи от тренировките си или директно изпълняват упражненията пред преподавателя, който ги гледа от екрана”, обяснява Михаела Стайкова – зам.-директор по спортна подготовка.

Що се отнася до теоретичното обучение, там било доста по-лесно, тъй като преподавателите предоставяли подготвени от тях материали за история на спорта, правила и съдийство, допинг и допинг контрол, изготвяне на план-конспекти и поставяли задачи за домашна работа. Използвайки възможностите на платформата на Microsoft Teams, анализирали изпълненията, поставяли индивидуални задачи или провеждали тестове.

Младите състезатели се оказали изключително изобретателни в домашни условия. Особена фантазия проявили грациите по художествена гимнастика, които заменили бухалките с дървени лъжици за готвени, жонглирали с ябълки, моркови и краставици. Петокласничка, превърнала хола у дома в тренировъчна зала, за малко да погуби изящния полилей, докато репетира елементи с топка. Щангистите тренирали сила и издръжливост, вдигайки туби с минерална вода, а кухненски столове са превърнати в канута от трениращите гребане. В детските стаи на баскетболистите вече са монтирани кошове, за да отработват техника на стрелба и отскок. Лекоатлетите, които имат късмета да живеят не в града, а в съседни селища, изобщо не изпитвали трудности при изпълнение на заданията, тренирайки на открито в двора.

„За пореден път доказваме, че спортистите са изключително адаптивни, бързо преодоляват трудности и препятствия. Дистанционните занимания по учебните предмети се редуват с тези по специализирана подготовка в познатия от ежедневието на учениците ритъм. Организираме виртуални разходки в музеи и галерии. Проведохме онлайн родителски срещи в VII и X клас във връзка с подготовката за НВО”, уточнява Стайкова.

На 15 април от 9.00 часа в училището ще се проведе пробна матура по български език и литература в електронна среда за зрелостниците . Учителите по БЕЛ са подготвили материали за трите модула, а учениците ще тестват знанията си.

Обявени са няколко конкурса – за най-добра великденска интерактивна картичка и за най-оригинална великденска рецепта.

С част от клиповете, които учениците изпратили от тренировките у дома, училището е сглобило филмче, а в навечерието на великденските празници младите състезатели отправят видео послание: „Ние сме здрави и красиви, учим и спортуваме у дома!  Силни сме с две оръжия – знания и спорт. Трудните моменти няма да ни сломят! Запазваме спокойствие и имаме вяра в бъдещето!”