Иновативните храни ще бъдат представени в рамките на научна конференция в УХТ, на която ще има и фермерски фестивал

Колбас от птиче месо с кашу и годжи бери създадоха студенти от специалност „Технология и качество на храните“ в Университета по хранителни технологии. Те ще представят своята иновативна разработка на фермерския фестивал, който ще се състои на 23 октомври от 10 до 18 часа в двора на висшето училище. Той се организира по идея на Блага Генева – бивш възпитаник на вуза, и е в рамките на научната конференция „Хранителна наука, техника и технологии“. 67-то издание на форума за първи път ще се проведе в хибридна форма заради пандемията и чуждестранните участници ще се включат онлайн.

Студенти технолози ще представят още кренвирш с мляко, колбас “Специалитет” и иновативни рибни продукти, както варени малотрайни колбаси “Камчия” и “Хамбургски”. В двора на университета ще бъдат разположени щандове на семейни ферми и малки производители, отрупани с есенната им продукция. Те ще представят автентични храни от натурални продукти по традиционни български рецепти: сирене, кашкавал, кисело мляко, мед и пчелни продукти, сладка, яйца, месо, сезонни плодове и зеленчуци, билки, подправки. Всички са регистрирани по Наредба 26 на МЗХГ за преработка във фермата и преки продажби или по Закона за храните.

Научният форум ще бъде открит от ректора на университета проф. д-р Пламен Моллов. От 11 до 16 ч. могат да се проследят презентациите във всички сфери на храните и технологиите. Акценти в програмата са иновации в областта на хранителната и биотехнологичната индустрии.

От Австрия ще направи своята презентация проф. Матиас Шрайнер, който работи в университет BOKU във Виена. За да осъществят връзка с него, IT експертите на УХТ изграждат телемост, който ще даде възможност на участниците да дискутират в реално време върху пленарния доклад на известния учен на тема “Индустриалните мазнини на 21-ви век: Уроци от миналото”.