Срещите, посветени на физическото и психическото здраве на децата, ще се състоят на 22 октомври в НБ “Иван Вазов”

Своя “Наръчник за справяне с чудовища, динозаври и други страшни неща” ще представи в НБ „Иван Вазов” детският психолог и психотерапевт Теодора Пампулова. На срещата на 22 октомври от 18 часа са поканени предимно родители, които ще имат възможност да зададат въпроси и да участват в дискусия. Книгата е практически ориентирана и съдържа 170 начина, с които родителите да помогнат на детето да се справи със страхове си.

„Има възрастови страхове, които е нормално да се появят. Те говорят за нормално психическо развитие. От раждането до 2-годишна  възраст е съвсем естествено детето да се бои от силни и внезапни шумове, от отделянето от родителя, от непознати. Между 3 и 5 г. се появява страхът от тъмното, от насекоми и животни. После идват страхове от неизвестното, детето сънува повече кошмари. На по-късна възраст възникват социалните страхове –дали ще бъде прието и харесвано, училищните страхове от изпитване, конкретен учител и предмет, от училището като цяло. Това може да доведе до училищна фобия, която е трудна за преодоляване. Има страхове, които е нормално и които е нежелателно да се изпитват. Всичко се свежда до това как родителят ще реагира на тях. Той трябва да знае, че няма страх, който да не може да бъде победен, стига към него да се подходи навреме и адекватно. Най-лесно става това през чувството за хумор”, казва Теодора Пампулова, която е педагогически съветник в ЕГ „Иван Вазов”.

Час преди срещата с нея, родителите могат да участват в представянето на книгата “Рецепти за бебета и деца” на Поли Йорданова. Тя е автор на две кулинарни книги и ще запознае присъстващите с ползите от здравословното захранване на бебето с домашно приготвена храна.