Тедора Пампулова, детски психолог

Постепенно до края на 2020 година пясъчниците в детските градини ще бъдат премахнати. Причината за това е притеснението, че те могат да станат източници на зараза. Първи своите пясъчници ще премахнат забавачките в Пловдив, като Регионалната здравна инспекция вече е издала предписание. Голяма част от пясъчниците ще бъдат превърнати в кътове за игра, в цветни, билкови или био градинки.

Пясъкът е чудесен материал, който децата харесват. Той е отлично средство малчуганите да развиват своите фина моторика, фантазия, креативното и творческото мислене. Пясъчната игра създава положителни емоции и подобрява комуникативните умения с останалите. Когато работят в екип, децата планират и разпределят дейностите на всяко едно от тях. Именно поради тази причина пясъчниците са притегателен център за децата в забавачката и в парка.  Доказано е, че играта с пясъка помага на малчуганите да се освободят от натрупаното емоционално и физическо напрежение. В кабинетите на психолозите пясъчната терапия се използва като съпътстваща терапия за подобряване на емоционалната и поведенческата адаптивност, за положително себеизразяване, за разрешаване на проблем, при стрес и травматични събития или просто като форма на релаксация. Тя е подходяща за по-малки деца, за тийнейджъри и възрастни. В пясъка те рисуват или с помощта на малки играчки създават свои светове,говорят за тревогите и мечтите си. Играта с пясъка е подходяща както за по-срамежливите деца, така и за тези които са по-импулсивни и агресивни в общуването си.

Моят съвет е след премахването на пясъчниците от дворовете на детските градини, педагозите да намерят някаква алтернатива. Важно е пясъчните кутии и пясъчните табли да присъстват поне в кабинетите на специалистите – логопед, ресурсен учител и психолог, тъй като те имат позитивно влияние, особено върху психическото състояние на децата със специални образователни потребности. Въпреки, че естественият материал е най-подходящ, пясъкът може да бъде заменен с кинетичен.