Всеки, който има нужда от  психологическа помощ или съвет, може да се обърне и към „Секция по кризисна интервенция“ на Дружеството на психолозите, казва координаторът на пловдивския клон Теодора Пампулова

Много е вероятно вече да сте чули собственото си дете да говори за коронавируса. Дори най-малките деца – тези в забавачките, вече са наясно, че нещо различно се случва. Много е възможно те да изпитват страх за собственото си здраве и благополучие, тревожност. Според детските психолози съществува пряка зависимост между тревожността на родителите и тревожността, която изпитва детето – колкото по-тревожни са възрастните, толкова повече тази тревожност обзема и детето.

„Към момента почти всички психолози в града са преустановили дейността в кабинетите си и приемат само онлайн консултации. Всеки, който има нужда от  психологическа помощ или съвет, може да се обърне и към „Секция по кризисна интервенция“ на Дружеството на психолозите в България, чиито координати са на официалната фейсбук страница на организацията,“ казва детският психолог Теодора Пампулова – координатор на пловдивския клон на Дружеството. Тя даде и няколко съвета за това как да разговаряме с детето си за коронавируса и за извънредното положение:

„Преди да започнете да обяснявате на детето какво представлява този вирус е необходимо да разберете какво всъщност знае то самото за него. Ако в детската глава въображението рисува страшни картини със собствената му смърт или със смъртта на близки хора, е необходимо да подходите изключително деликатно и да изслушате внимателно страховете на детето. Важно е да му обясните, че заболяването много прилича на грип, като отделите внимание на фактите, че децата се разболяват рядко. Ако детето е в доучилищна възраст и не проявява признаци на тревожност, няма промени в поведението, изглежда жизнерадостно и активно, по-добре не го стресирайте с обяснения, наблегнете на миенето на ръцете и това да не докосва лицето си. При по-малките деца използвайте игри, закачки и състезания, с които да напомняте за хигиената. Давайте личен пример”.

Родителите трябва да бъдат търпеливи с детето в периода на карантина. Малкият човек има нужда от повече физически упражнения и игри, за да изразходи енергията си. Опитайте да му ги осигурите, доколкото това е възможно. Тези дейности държат негативните мисли далече от съзнанието на детето, казва още Пампулова.

Тя призовава да използваме времето под карантина, за да прекараме повече време с децата си у дома. Тя съветва родителите да гледат повече забавни и анимационни филмчета със децата си и да ограничат сериозните новини и разговори по темата.