При завършване на подготвителната група то трябва да е емоционално и психологически подготвено за училището, казва психологът Теодора Пампулова

 

3 (15)

През последните години се смята, че дете, което е завършило подготвителната група в детската градина и не може да чете и смята поне до 10, е изостанало в развитието си. Ако на прага на училището детето не знае да изписва буквите и цифрите, да рецитира поне няколко стихотворения, да пее песни и да задава въпроси на английски език – то се смята за по-малко умно в сравнение с другите деца.

Детската градина е мястото, където детето трябва да бъде емоционално и психологически подготвено за новата си роля на бъдещ ученик, е мнението на психолога Теодора Пампулова. В забавачката то трябва да придобие интерес към ученето, към училището, към учителите като авторитети. В Държавните образователни изисквания за предучилищното образование не е заложено детето да се научи да пише и чете. То може да изписва елементи от букви, да се учи да се ориентира в тетрадката с широки и тесни редове, да се концентрира и внимава, да изследва средата, която го заобикаля, да рисува.

Понякога обаче това не е достатъчно за родителите. Любознателността и любопитството на децата са вътрешните им мотиви, чрез които се стремят да опознават и изучават света. Когато ученето на буквите и цифрите е продиктувано от тези мотиви – ученето е забавление и е много по-лесно. Настояването на родителя и желанието му детето да е по-добро от останалите всъщност затормозява ученето при малките.

Възниква обаче въпросът дали наученото да пише /макар и с печатни букви/ и чете дете е усвоило стабилни умения за учене и дали няма да изгуби своя интерес? Повтарянето на материала понякога прави ученика по-разсеян и незаинтересован. Това той е научил в детската градина и проявява интелектуална пасивност. Често тези деца нямат стабилно изградени навици за мислене и разсъждение върху задача, ако тя не е представена под формата на игра и забавление. Децата тръгнали „подготвени“ в първи клас често имат самочувствието, че знаят достатъчно и не полагат толкова усилия в ученето като останалите, което се оказва изключително стресиращо за детето при първия голям изпит в живота му – НВО в IV клас.

В подготвителната група детето трябва да се научи да слуша и внимава, да общува свободно и да изразява собствената си гледна точка чрез смислени изречения, да обогати речника си и да се стреми да разсъждава, да се ориентира по отношение на времето и пространството, да усвои нови норми на социално приемливо поведение, умения да създава и поддържа взаимоотношения, да придобие увереност, че го очаква нещо приятно и позитивно при постъпване в първи клас.

Дали детето трябва да знае да чете и смята в първи клас остава решение на родителя, но Теодора Пампулова съветва, че именно първи клас е мястото където детето трябва да се научи да учи. Ролята на подготвителната група е да осигури емоционалната увереност на детето, че е готово за промяната.

5 КОМЕНТАРА

  1. Интересно е как до тази година беше нормално децата да знаят буквите и да четат. С влизането на новия закон изведнъж се реши по никакъв начин да не се ограмотяват децата. Било вредно. Обаче във всички развити европейски страни децата на 5 години тръгват на училище и се учат да четат. От всичко това мога да си извадя един извод. Явно управляващите не желаят учен народ и правят всичко възможно да затъпеем. В ера на невероятен прогрес ние сами си дърпане децата назад.

    • От кога е нормално на 5г да можеш да четеш и пишеш. 1-ви клас започнах на 6 годишна възраст през 1991-ва година. Не бях учил букви и цифри, камо ли да ги пиша и да ги смятам. Всичко, което знаех беше от собствено любопитство и от по-гоелмите ми братовчеди и семени приятели, които идваха на гости с родителите си. Знаех и някое друга буква от латиница, все пак по него време имаше комикси, списания и вестници с коли, и видео игри 🙂 чудно детство. Никой не ме занимаваше на 5 да знам да чета, пиша, смятам и т.н. нали затова е това училище! На мен ми е ясно че днешните педагози са просто за заплата и тя малка а те недоволни ама карйно време е да се научим за кое хоро да се хващаме и като се хванем да си го играем. А и това че не съм можел преди 1-ви клас да чета, пиша и смятам не ме е направило изостанал. Времената се сменят днешното е на високите технологий, бебетата са с таблет в рацете а управляващите искат образователна система от преди 89-та…..интересно нали!?

  2. Г- Христов, това, което е било по ваше и по мое време е минало..
    Нещата се променят… Не можем да лежим на “славата”от миналото… Живота си тече и новото време си има нови потребности… Всичко си зависи от интереса и потребностите на децата… и не на последно място от желанието на учителите да водят дечата през света на науката… Ако децата подават и имат изграден навик и интерес да учат не мисля, че трябва да ги потискаме, защото новия закон не го позволява… Какво щели да правят учителите в първи клас със знаещите деца? -ами надграждайте бе колеги …работете индивидуално с напредналите… с изоставащите също… Защо трябва да ги държите в клетка, определяща развитието на децата по някакви закони…

  3. Госпожо Данаилова.. казвате.. …” Ако децата подават и имат изграден навик и интерес да учат “.. Тук да попитам за навик или интерес говорим? За да се изгради Навик ,принципно трябва Време…На 5год с навик да учат.. интересна гледна точка.. Навика и Желанието за учене се самоизключват на тази възраст.. защото ако “обучите” дете от тази възраст то в първи клас и Навика да има да учи Желанието му паралелно ще е изчезнало за това..
    Така като ви слушам , с тези бързи темпове на обучение да вземат да завършват след 4-ти клас… То целия материал до 12 клас ще са го взели дотогава.. Да , времената са други ноо.. нека не избързваме чак толкова с Еволюцията… на нея не са и нужни стотици години а хиляди… 🙂

  4. моето дете е в първи клас в Германия,предучилищна изкара в Австрия.Тук е забранено да се учи преди училище да пише.До първи клас не учат букви.Това го казвам от личен опит.Кажете ми какво е това чудо в България в първи клас влизат деца с различна степен на знания.Защо затормозяват децата така. Системата е объркана.В бг преди години всички започвахме да пишем и четем в първи клас.

Коментарите са затворени.