Подадохме заявка за две нови специалности – „Бизнес икономика” и „Информационни технологии в земеделието”, каза новият ректор на Аграрния университет проф. Христина Янчева

DSCF7724

Професор Христина Янчева е новият ректор на Аграрния университет, след като получи над 80 на сто одобрение от членовете на Общото събрание на висшето училище на 29 януари. Проф. Янчева досега беше заместник-ректор по учебната и международната дейност. Тя бе и изпълняващ длъжността „ректор“, когато проф. Димитър Греков бе земеделски министър. Янчева е била и зам.-декан на факултета по агрономство. Днес се избира новият академичен съвет. По традиция на 1 февруари – навръх празника на Св. Трифон, бяха зарязани и лозята в базата на висшето училище в Брестник. 

 

-Проф. Янчева, в предизборната си платформа подробно описвате приоритетите в четиригодишната си програма, но коит са най-неотложните задачи, с които ще се заемете?

-Започваме да работим активно по трите важни индикатори, които ще определят субсидията по новия модел на финансиране на висшите училища– учебна, научна дейност и реализация на студентите. Целта е да повишим оценките си и да получим по-високо финансиране. В научната сфера стартираме подготовката по проект за Център за компетентности, който ще бъде свързан с безопасни храни и биотехнологии. Ще привлечем като партньори всички големи университети на територията на Пловдив. Предстои втора среща, вече с новоизбраните ректори на висшите училища.

-Казахте, че учебните програми се нуждаят от модернизиране, при това с активното участие на бизнеса.

-На първо време ще направим ново настоятелство, в което да влязат изявени агробизнесмени, експерти от туристически бранш и от развитие на регионите. Важно е да преосмислим специалностите, да потърсим такива, които позволяват на студентите веднага след завършването си да се реализират. Ако извеждаме кадри, които нямат приложение на пазара на труда, това ще се отрази и на финансирането ни.  Подадохме заявка за две нови специалности – „Бизнес икономика” и „Информационни технологии в земеделието”.

-Ще продължите ли битката на предшественика си проф. Греков за студентските общежития и стола?

-Да, разбира се, макар в момента това да не е на преден план. Радостната новина е, че има решение на МС земята, на която е кравефермата ни в Ягодово, да бъде продадена на университета, на данъчна оценка. Досега тя беше върху терен, собственост на „Студентски общежития и столове”, а сега вече става изцяло наша и ще можем да я модернизираме.

-Ябълка на раздора по време на предизборната кампания се оказа демонстрационният център. Какво се случа с него?

-Ще го има, разбира се. Той е на университета, не е нито на проф. Димитър Греков, нито на проф. Христина Янчева. Имаме желание да се развива. На същото място се строи голям оранжериен комплекс. Това ще бъде най-модерната оранжерия от холандски тип за обучение и научна дейност. Има достатъчно отделена площ и за демонстрационния център и идеята ни е да продължим да го развиваме.

-Какви усилия ще полагате в посока увеличаване на собствените приходи?

-Малко преди изборите излязоха насоките за участие в програмата „Региони в растеж”. Там ще има мярка за подкрепа на висшите училища. Аграрният университет е посочен като бенефициент в тази програма. Трябва да направим проект, тъй като отделената сума е 3.5 млн. лева. Ще има средства за инфраструктура и за учебна дейност. Трябва да работим, за да запази университетът имиджа, който има в момента като място, където се обучават най-висококвалифицираните специалисти. Много работа ни чака.

Двамата ексректори проф. Димитър Греков и проф. Йорданка Кузманова също зарязаха с проф. Христина Янчева. До тях е деканът на лозароградинарския факултет на Аграрния университет доц. Красимир Михов.
Двамата ексректори проф. Димитър Греков и проф. Йорданка Кузманова също зарязаха с проф. Христина Янчева. До тях е деканът на лозароградинарския факултет на Аграрния университет доц. Красимир Михов.

DSCF7730