Работех по 12 часа на ден със сърце и душа – платих си цената в личен план, но дадох много на институцията, каза досегашният ректор пред Общото събрание на вуза, което днес избира негов наследник

„Моята одисея, продължила 20 години, приключва. Всяко начало си има и край. Пловдивският университет промени своя облик и статута си в публичното пространство, за него се говори с авторитет. Работех по 12 часа на ден със сърце и душа – платих си цената в личен план, но дадох много на институцията”.

Това каза ректорът на ПУ проф. Запрян Козлуджов пред медиите, минути преди началото на Общото събрание на вуза, което днес трябва да избере негов наследник. То се провежда в Дома на културата. Кандидатурата е само една – на проф. д-р Румен Младенов. В процедурата по избора на приемника му ще вземат участие 353 делегати, сред които има представители на всички 9 факултета на висшето училище и на двата филиала в Смолян и Кърджали. Сред делегатите са и 65 студенти – 47 представители на Студентски съвет и 18 докторанти.

Проф. Козлуджов има зад гърба си два мандата като заместник-ректор и още толкова като ректор. През това време е представлявал висшето училище и в Съвета на ректорите. Последните 8 години е бил член на УС.

Козлуджов заяви, че си тръгва удовлетворен от постигнатото. Той се върна в годините назад, за да припомни как студентските протести и водените от него преговори са довели до връщането на земите на бул. „България”, където сега се издигат модерен кампус и съвременна Спортна зала. Близо 8,7 милиона лева е финансирането, което е успял да осигури по време на мандата си за инфраструктурни проекти. Като своя заслуга той отчете и преговорите за сваляне на данъчната оценка на сградата на Химическия факултет.

„Не успях да променя неща, които са държавна политика. Механизмът на финансиране има своите негативи, не приемам и Рейтинговата система в този й вид. Догодина средствата, които ще получи университетът, са 40% субсидия и 60 на сто – по коефициент от Рейтинговата система”, уточни проф. Козлуджов.

Той не скри, че стои зад кандидатурата на проф. Румен Младенов за ректор. Спрял се на него, тъй като за два мандата като декан на Биологическия факултет успял да го изправи на крака и да сложи край на противоречията. Обединил хора с разнородни интереси, тъй като бил балансиран и имал умението за убеждава. Въпреки че трудно успял да го убеди да се кандидатира за ръководния пост, проф. Козлуджов е сигурен, че ако бъде избран, наследникът му ще запази добрия психоклимат във вуза. Номинации за него са постъпили от повечето факултети.

Изборите на прага на кандидатстудентската кампания нямало да се отразят по никакъв начин, тъй като изпитите били организирани, а старото ръководство ще продължи да работи до обявяването на новия екип на 10 юни, успокои проф. Козлуждов.

След отчета му за изминалия четиригодишен мандат Общото събрание ще приеме и отчет на Контролния съвет към университета. Освен ректор то трябва да избере и 45 членове на новия Академичен съвет, както и нов Контролен съвет.

Новият ректор ще встъпи в длъжност на 1 юни.