SONY DSC

Общото събрание на пловдивската структура на университета е на 12 декември, когато ще бъдат избрани заместниците за мандат 2019-2023

Проф. Въльо Николов е старият нов директор на пловдивския филиал на Техническия университет. Новият Академичен съвет на ТУ-София го преизбра за ръководния пост. Припомняме, че през 2015 година проф. Николов спечели директорското място след балотаж, а сега започва втори мандат.

На 12 декември ще се проведе Общото събрание на пловдивската структура на университета, което ще трябва да избере заместник-директори на филиала за мандат 2019-2023 година.

Резултатите от новата Рейтингова система на висшите училища в България, които МОН оповести в края на миналата седмица, определят лидерско място на ТУ в 6 професионални направления. Тенденцията се запазва непроменена през последните три години. Инженерните специалности отново са престижни. Това е равносметката, която направи пловдивският филиал и от последната приемна кампания. Според директора проф. Въльо Николов това се дължи на все по-голямото търсене на технически специалисти с висше образование, безпроблемната реализация след завършване и нарастващите стартови заплати, с които младежите започват кариерата си.

Филиалът разкри нова специалност „Индустриална икономика“ по искане на „Тракия икономическа зона“.

По план през тази академична година ще завърши ремонтът на трети корпус на филиала. Той се помещава в красива сграда, построена през 1899 година, която е архитектурно-строителен паметник на културата. За познавачите на пловдивската история тя е свързана с френския девически католически колеж „Свети Йосиф“. Предстои да се превърне в Център за компетентност „Интелигентни мехатронни, еко и енергоспестяващи системи и технологии“. Общата стойност на ремонта е около 2 млн. лева. Основната част от тези средства са предоставени безвъзмездно от ЕС, а останалите са от републиканския бюджет. Предвидено е създаване и оборудване с най-съвременна апаратура на 20 лаборатории. Значителна част от научния продукт, създаван тук, ще бъде предоставян за нуждите на индустрията в региона и страната.