Проф. Ангел Учиков е новият ректор на Медицински университет-Пловдив, стана ясно преди минути. Той бе избран още на първи тур със 167 гласа от 305 делегати на Общото събрание на висшето училище. 109 гласа спечели досегашният зам.-ректор проф. Благой Маринов. Третият кандидат за поста – проф. Румен Стефанов получи одобрението на 28 от гласувалите.

За председател на новото Общо събрание за мандат 2023-2027 беше избрана проф. д-р Мариана Мурджева, а за зам.-председател – проф. д-р Иван Иванов.

Досегашният ректор проф. д-р Мариана Мурджева представи отчетен доклад на академичното ръководство за периода 2019-2023 година. Тя определи като успешен изминалия мандат – с реализирана мандатна програма, въпреки многото предизвикателства – COVID 19, прилагането в обучението на онлайн инструментите, често променящите се законови наредби и постановления.

„Успяхме, защото наследихме един добре управляван университет, защото бяхме екипни и  имахме конкретна мандатна програма с много ясна визия, защото бяхме гъвкави и бързо се мобилизирахме в условията на световната пандемия, защото спазвахме и моралните и академичните принципи и защото натискът върху свободната воля и манипулациите и интриги бяха чужди на управленския ни екип“, каза проф. Мурджева.

Пред делегатите на общото събрание кандидатите за ректор представиха своите програми.

Проф. дмн Ангел Учиков, залага на високото качеството при обучението на студентите в реална среда.  Повече от 13 години участва в управлението на УМБАЛ „Свети Георги“ като началник на Втора клиника по хирургия и заместник-председател на Съвета на директорите. От 2019 г. до момента е декан на Медицинския факултет. Мандатната му програма е под надслова „Академичност, градивност и прозрачно управление“.

Проф. д-р Благой Маринов, дм, се обръща с лице към преподавателите и студентите за върхови научни постижения. Той е член на УС на Българското дружество по белодробни болести и зам.-ректор по научноизследователска дейност, като отговаря за център „Проекти“, както и е директор на Медицинския симулационен тренировъчен център. Програма на проф. Маринов е озаглавена“ Заедно за знание и иновации“.

Проф. д-р Румен Стефанов, дм, залага изграждането на европейски тип кампус за студентите. Бил е два мандата декан на Факултета по обществено здраве, а днес ръководи катедрата по социална медицина и обществено здраве. Наскоро той бе избран за председател на Международната общност за редки болести ICORD. В програмата му е записано: „Добротворчество, равноправие, прогрес“.

Очаквайте подробности