От утре започва раздаването на справочниците за кандидат-гимназистите. 5139 седмокласници атакуват гимназиите

DSCN3590

Профилираните паралелки по физическо възпитание и музика сами ще правят приема си. Заявлението за полагане на изпит за проверка на способностите по музика и спорт за кандидатстване след завършен 7. клас се подава в училището, в което се обучава ученикът, уточни председателят на комисията за прием в Регионалното управление по образованието Рангел Райчев.

Изпитът по физическо се полага в училищата с прием в 8. клас по профил “Физическо възпитание и спорт”: СУ “Константин Величков”, СУ “Братя Миладинови” и СУ “Петко Р.Славейков” – Кричим. Той се провежда по график на 31 май и 1 юни. Учениците следва да носят необходимото спортно облекло. Служебната бележка с резултата от положения изпит се издава от училището, в което е положен изпитът в периода от 12 юни до 13 юли. Оценката важи за всички училища с профил “Физическо възпитание”, независимо в кое е положен изпитът.

Изпитът за проверка на способностите по музика ще се проведе в СУ “Любен Каравелов” на 5 юни. Резултатът важи за всички училища с профил “Музика”, а за Пловдив това са СУ “Кирил и Методий” и СУ “Любен Каравелов”. Началото е 9 часа. Ученикът се явява с документ за самоличност, като си носи нужния музикален инструмент. В изпитната зала се осигурява само пиано.

От утре в училищата започва раздаването на справочниците за прием след основно образование, което за първи път тази година ще се завършва в 7. клас. По данни на Регионалното управление по образованието към момента 5139 ученици ще атакуват гимназиите. Кандидат-гимназистите тази година трябва да подреждат желанията си не само по училища и профили, но и по паралелки. Това се налага, след като бе дадена възможност на всяка да прави свое балообразуване.  Затова всяка по профил или по отделна специалност от дадена професия ще се изписва като отделно желание. Няма ограничение за общия им брой в заявлението.

За първи път точките от националното външно оценяване няма да се преобразуват в оценки. Вместо това в точки ще се преобразуват резултатите от двата балообразуващи предмета, включени в свидетелството за основно образование. Шестица от дипломата носи 50 в максималния сбор от 500.

Изпитът по български език е на 19 май, а по математика – на 22 май.