Проф. Росен Димов от Клиниката по хирургия в УМБАЛ “Каспела” получи диплом на церемония в британската столица

Професор от Медицинския университет в Пловдив стана единственият действащ лекар у нас, поканен за член на Кралското дружество по хирургия в Лондон. Проф. Росен Димов е началник на Клиниката по хирургия в УМБАЛ “Каспела” и е преподавател по хирургия в университета.

“Това е резултат не само от моите дългогодишни усилия, но и тези на целия екип, с който работя”, заяви проф. Росен Димов, който получи специален диплом за приемането си в дружеството на церемония в британската столица.

В Кралското дружество по хирургия в Лондон се влиза по два начина. Единият е след специална покана, заради използваните методи на лечение или след тежък тридневен изпит. Професор Димов влиза по първия начин, след като работата му е оценена от неговите британски колеги.

Неговите ангажименти, свързани с дружеството, ще са с обмяната на опит и на специализанти от Обединеното кралство, които ще идват на обучение в Клиниката по хирургия в УМБАЛ “Каспела”. В Кралското дружество членуват хирурзи от цял свят. В момента броят им е около 25 000.

“Случаите, с които човек се гордее най-много, са всички онези усмивки на пациентите, когато ги изписваме. Работата ни е свързана с много разочарования, често неблагополучни резултати. Невинаги постигаме онова, което искаме. Но в повечето случаи виждаме благодарност”, споделя още талантливият хирург.

Той е на мнение, че в България достъпът до медицинска грижа е най-лесен и най-бърз в сравнение с много други държави. Думите му идват на фона на колективното схващане, че здравеопазването в България е значително по-лошо от това зад граница.

“Да, има много отрицателни явления, с които си струва да се борим. Но черните краски, с които се залива медицината ни в последните години, са незаслужени”, категоричен е проф. Димов.