Преди месец потърпевши и представители на Студентски съвет се жалвали на ректора проф. Кольо Динков

865c0c0b4ab0e063e5caa3387c1a8741314ba5a7af4f3c68461474f0d4c43a37

Двама професори от Университета по хранителни технологии са задържани със съмнение, че са взимали рушвети от студенти. Акцията на Икономическа полиция във вуза е била вчера.

Обвиненията за искане на суми за взимане на изпити са срещу проф. Николай Банков, който е ръководител на катедра „Електроника и електротехника”, и проф. Симеон Василев, който освен че оглавява катедрата  по техническа механика, е и председател на Съюза на учените в Пловдив.

По думите на ректора проф. Кольо Динков случаят е отпреди месец. Студенти,  заедно с представители на Студентския съвет, поискали среща с него, за да му разкажат за проблема. Те обяснили, че изпитите по електротехника и техническа механика се правели излишно трудни, като им се намеквало, че има и друг начин да бъдат взети. Парите се искали чрез външни просредници. Ставало въпрос за суми от порядъка на 300 лева.

Проф. Динков заяви, че за първи път получява подобни сигнали, затова е шокиран от поведението на колегите си.

От пресцентъра на прокуратура потвърдиха пред „Уча в Пловдив” за случая с двамата преподаватели, в късния следобед ще бъдат оповестени подробности.