10 училища обсъдиха проблемите и добрите решения на ДЗИ за придобиване на професионална квалификация

Зам.-министър Мариета Георгиева акцентира върху нуждата от промяна на Списъка на професиите, изготвяне на унифицирани учебни планове и създаване на единна е-платформа за генериране на тестове по отделните специалности

Първа национална среща на професионалните гимназии по електротехника, електроника и компютърни науки се състоя през уикенда в Хисар, на която бяха обсъдени проблемите и добрите решения на държавните зрелостни изпити за придобиване на професионална квалификация, които се проведоха за първи път тази година по различни формати, както и други актуални теми. Форумът, на който взеха участие 10 професионални гимназии от Пловдив, Бургас, Банско, Сопот, Панагюрище, Горна Оряховица, Кърджали, Сливен, Пещера и Димитровград, бе иницииран от директора на ПГЕЕ в Пловдив –  Стоянка Анастасова.

Вторият модул на срещата бе насочен към дуалната система на обучение и участието на професионалните гимназии в националната програма за подкрепа. „STEM решения в професионалното обучение“ бе темата на третия модул в програмата, по който изразиха становища директори, заместник-директори и педагогически специалисти по професионална подготовка.

В срещата се включи и заместник-министърът на образованието и науката инж. Мариета Георгиева, която акцентира върху необходимостта от промяна в Списъка на професиите за професионално образование и обучение, изготвянето на унифицирани учебни планове и програми, създаването на единна е-платформа за генериране на тестове по отделните специалности за ДЗИ за придобиване на професионална квалификация, усъвършенстването на форматите за провеждане на матурите и изготвяне на методика за оценяване на въпросите. Обсъдена бе и възможността педагогическите съвети да решават начините на явяване на учениците на различните формати.

„Срещата се превърна в една успешна междуинституционална квалификация. В хода на конструктивните дискусии обобщихме предложенията и ги представихме на заместник-министър Мариета Георгиева, която пожела инициативата да стане традиционна“, каза директорът на ПГЕЕ Стоянка Анастасова.

Във форума участваха експертът по организация на средното образование инж. Димитър Ставрев и инж. Детелина Иванова – мениджър обучение в Търговска верига „Елимекс“ – представител на бизнеса. Анастасова поздрави участниците от името на инж. Пламен Панчев – основател и изпълнителен директор на Тракия икономическа зона.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.