Директорът на „Ана Май” Емилия Минева крои у дома между онлайн оперативките, използва закупено за учебната практика хасе

Три професионални гимназии от областта се заеха да ушият маски, заради недостига на предпазни средства. Идеята е те да бъдат предоставени на учителите и образователните медиатори в махалите на Пловдив и останалите общини от областта, където не може да стартира масово онлайн обучение и се налага те да обикалят кварталите, за да разнасят работни листове с цел да не прекъсва образователният процес.

„Намирате ме пред шевната машина. Допреди малко бях пред компютъра за онлайн оперативка с колегите в края на работния ден, но сега продължавам да шия”, обяснява директорът на Професионалната гимназия по облекло „Ана Май” Емилия Минева-Петаларева.

Заедно с нея в инициативата се включили преподавателите по теория Ангелина Гюрова и Гергана Самуилова, които вчера започнали да кроят в учебните работилници. Присъединила се и Дора Томова – учител по практика, но тъй като е с малко дете, за което трябва да се грижи у дома, работела от вкъщи. Ентусиазъм да участва в начинанието проявила и домакинката на училището Димитрия Кацарова.

„Днес по учебна програма имахме часове за практика, затова, докато шием маските, поставихме камера, за да покажем на 8-класниците как могат да си изработят предпазни средства у дома”, уточни Гюрова.

„Истински късмет е, че имаме закупени няколко топа хасе – 100 процента памук, за нуждите на практическите занятия. То е изключително подходящо за ушиването на маски. Разполагаме с материал за около 1000 бройки”, поясни Петаларева и призна, че се чувства чудесно пред шевната машина. Трудност се оказало намирането на ластици, но и с това се справили.

По 50 маски на ден се шият в учебните работилници на Професионалната гимназия по кожени изделия и текстил. Те се шият според изискванията на министерството на здравеопазването, уточни директорът Михаил Казанджиев. Плата купили вчера от комбинат „Марица”. Десените са розово, зелено, синьо, бежово.

С изключително усърдие работели и преподавателите в асеновградската ПГ „Патриарх Евтимий”.

След като бъдат ушити, маските ще бъдат предадени в Регионалното управление по образованието, откъдето ще ги разпределят на нуждаещите се екипи.