17 училища от Пловдивско са включени в изследването по инициатива на Регионалното бюро на СЗО за Европа

 

Пето национално проучване за затлъстяването сред 7-годишните деца започва Националният център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Ще бъдат изследвани 3500 ученици в първи клас от 185 училища в страната, определени на принципа на случайния подбор. От тях 17 са в Пловдив и областта.

Инициативата е на Регионалното бюро на Световната здравна организация, чиято цел е създаването на Европейска мрежа за наблюдение затлъстяването при децата, при която България е партньор. До момента са направени четири проучвания – през 2008 г., 2013 г., 2016 г. и 2019 г. Ще се измерват ръст, тегло, обиколка на талия и ханш, както и храненето, физическата активност, факторите на семейната и училищна среда, които влияят на храненето и хранителния статус на децата.

Проучването в Пловдивско ще се извърши от инспектори на РЗИ. То се провежда по протокол, разработен съвместно с Регионалния офис на СЗО и е одобрено от Комисията по етика към Националния център по обществено здраве.

Получената информация ще се използва за целите на европейската и на националната хранителни политики, за планиране и оценка на стратегии и програми за подобряване на детското здраве.