17 училища от Пловдивско са включени в изследването по инициатива на Регионалното бюро на СЗО за Европа

 

Пето национално проучване за затлъстяването сред 7-годишните деца започва Националният център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Ще бъдат изследвани 3500 ученици в първи клас от 185 училища в страната, определени на принципа на случайния подбор. От тях 17 са в Пловдив и областта.

Инициативата е на Регионалното бюро на Световната здравна организация, чиято цел е създаването на Европейска мрежа за наблюдение затлъстяването при децата, при която България е партньор. До момента са направени четири проучвания – през 2008 г., 2013 г., 2016 г. и 2019 г. Ще се измерват ръст, тегло, обиколка на талия и ханш, както и храненето, физическата активност, факторите на семейната и училищна среда, които влияят на храненето и хранителния статус на децата.

Проучването в Пловдивско ще се извърши от инспектори на РЗИ. То се провежда по протокол, разработен съвместно с Регионалния офис на СЗО и е одобрено от Комисията по етика към Националния център по обществено здраве.

Получената информация ще се използва за целите на европейската и на националната хранителни политики, за планиране и оценка на стратегии и програми за подобряване на детското здраве.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.