„Ще направим всичко възможно първокласниците да посрещнат 15 септември в училищния двор“, заяви на брифинг след заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество просветният министър проф. Николай Денков. Как останалите ученици ще стартират новата учебна година ще зависи от това в каква зона се намира съответното населено място. Ето защо на едни места началото може де е присъствено, на други – в електронна среда.

„Днес сутринта пристигнаха указанията от МЗ, които прецизират някои от нашите насоки. Вместо 15 % да е границата от болни ученици за преминаване към дистанционно обучение, препоръката е тя да бъде 10 %”, уточни министърът.

Има допълнения към и указанията за носенето на маски, тъй като Делта вариантът на коронавируса е доста по-заразен и по-лесно се разпространява сред децата.

Учениците от 1 до 4 клас и децата в детските градини, могат да бъдат без маски в клас, ако сме в “зелената” зона. Ако сме в “жълта”, “червена” и “тъмночервена”, тогава и те трябва да са с маски. Предвид това, че и ваксинираните могат да пренасят вируса, персоналът, който е имунизиран, също ще е задължен да носи маски.

Сборни паралелки могат да се направят само за паралелки от един и същи клас, които са били заедно, но не и между ученици от различни класове, каза още министърът. И допълни, че целта е учениците от 1-4 клас бъдат максимално дълго време в класните стаи. Останалите класове ще са на ротационен принцип.

По думите му трябва да се стремим към 50 % присъствие на учениците.

Малко преди старта на учебната година вече има разработени няколко варианта на обучение при евентуална нова вълна на коронавирус. При най-лекия сценарий – при заболеваемост до 100 души на 100 000 население, обучението ще е присъствено. Ако заразените скочат над 250 души при 100 000 население, учениците ще преминат на график и тогава ще редуват онлайн с присъствено обучение. При повече от 500 заболели души на 100 000 население преминаваме в „тъмночервен“ сценарий, което означава, че учениците ще учат от разстояние в електронна среда.

Според социалните партньори насоките дават възможност за гъвкави решения в зависимост от заболеваемостта  съответната община или област.

„Имаме разписан механизъм за реакция при всяка ситуация. Едно от основните предимства на разработените насоки е, че дават голяма гъвкавост според заболеваемостта в конкретните села, градове, общини и области”, заключи проф. Денков.