imgres

Национална среща, посветена на сигурността в училищата, ще организира министерство на образованието. На нея ще бъдат поканени представители на МВР, ДАНС, Министерство на правосъдието и социалното министерство. Инициативата е провокирана от поредните случаи на насилие над преподаватели. Миналата седмица, в един и същи ден, се случиха два инцидента – в Малко Търново и Севлиево. Просветният министър Тодор Танев припомни, че още преди девет месеца е поискал посегателствата срещу деца и учители да бъдат инкриминирани. Той посочи, че такава промяна в законодателството вече веднъж е правена – с инкриминирането посегателствата срещу лекари.

“Съвместно всички държавни институции трябва да изработят точен и стриктен проект за ограничаване на такива случаи и за тяхното наказателно преследване. Не може да сложим полицай до всяко дете, не може да има полицай зад всеки учител, за да го брани, но независимо от това, ако се вземат строги мерки, те ще рефлектират върху по-нататъшни посегателства”, коментира Танев.

Министърът е поръчал на експерт от министерството да направи точен анализ на случая с битата учителка в Севлиево и на базата на документа да бъдат сезирани съответните органи.

Обмисля се 16-годишният ученик, който изби зъбите на възрастен мъж в Бургас, да бъде настанен в училище с по-особен режим, което да се наблюдава от полицията.