Тестването на учениците за коронавирус трябва да отпадне до 21. март. За това е настоял пред Министерски съвет просветният министър акад. Николай Денков и е призовал експертите в здравното ведомство да преразгледат ограниченията в училищата.

„Заболеваемостта сред учениците спада. При сегашната ситуация тестването започва да става излишно”, заяви министърът след заседание на парламентарната образователна комисия. По думите му то е дало резултат в седмиците, в които сме имали по 10-12 000 заболели деца, а скринингът е хващал по 700 положителни случая и не се е допуснало разпространение на заразата.

В същото време изследването в училище показва по-голям брой на положителните тестове сред учениците спрямо предходната седмица. На 7-и март са установени 570, а седмица по-рано 401.

В бюджета са предвидени над 76 млн. лева за тестването на учениците и закупуването на въздухопречистватели. Според министъра обаче тези средства трябва да се задържат, защото не се знае какво ще се случи наесен.

Министърът увери още, че няма да има удължаване на учебна година, но се предвиждат индивидуални занятия до 30 юни, както и занимания с децата по новата национална програма за спорт и изкуства.