Десетокласничката се нареди сред отличниците на България и спечели участие в Space Camp в Турция

Награда от министъра на образованието проф. Галин Цоков получи днес десетокласничката от Езикова гимназия „Иван Вазов“ Гергана Стоицева, която стана част от отбора на отличниците на България. Тя се пребори с 422 кандидати, като участва в разработката на космическо меню за астронавти и спечели участие в Space Camp в Турция. Лагерът ще се състои следващата година, а тази беше отложен заради тежкото земетресение в южната ни съседка. Space Camp Turkey e учебно-тренировъчен лагер, създаден през 2000 година по модел на NASA в Измир. Лятната програма развива познанията на децата в науките астрономия, физика, математика, технологии, биология и други науки. Космическият център дава възможност на участниците да преминат през реална подготовка за мисия в космоса.

„Работим за това нашата образователна система да се промени така, че всички български ученици и учители да бъдат креативни, да се обучават проектно базирано, да произвеждат конкретни неща в своята учебна дейност и да се развиват като иновативни и търсещи хора“, каза министър Цоков. Наградени бяха общо 23-ма отличници на България.

Гергана продължава да работи и по новия проект „Астаксантин“, който предлага още една съставка в менюто на астронавтите, а именно най-силния антиоскидант. Оказва се, че той е от четири до шест пъти по-силен от бета-каротина, с над 500 пъти по-висока активност от витамин Е и с над 6 000 пъти по-висока антиоксидантна активност от витамин С. По нейна идея екипът, който се състои от четирима ученици, ще опита да отглежда пъдпъдъци.

„Астаксантин“ е продължение на проекта за животоподдържаща система за полет до Марс – MELISSA, разработен в STEM центъра на гимназията. Тогава в редовното меню на астронавтите бяха добавени две експериментални растения – репички и спирулина,  а сега учениците, под наставничеството на преподавателя Христина Лисичкова, добавят астаксантин.