Готови сме за два варианта за провеждане на матурите при удължаване или прекратяване на извънредното положение, каза Красимир Вълчев

Четете с по-малко стрес – това призова зрелостниците министърът на образованието Красимир Вълчев и заяви, че не оценката – висока или недотам, ще ги направи успешни хора.

Повод за думите му стана брожението на зрелостници и родители от страната по повод неяснотата около провеждането на матурите.

„Готови сме с два варианта – при удължаване и при прекратяване на извънредното положение. Засега действа вариантът държавни зрелостни изпити да се проведат на 29 май и 1 юни”, каза Вълчев и добави, че в момента се провежда проучване докъде са стигнали учителите с преподаването на материала, за да се прецизират темите в изпитните варианти. Те ще бъдат съобразени с най-бавните, които изостават с темите.

Ако 12-класниците се върнат на училище на 14 май, какъвто вариант се обсъжда само за тях и за кандидат-гимназистите, матурите ще се проведат на 29 май и 1 юни. Абитуриентите ще имат 8-10 учебни дни, в които да бъде оформен успехът им.

МОН има и резервен вариант при удължаване на извънредното положение, когато ДЗИ ще бъдат изместени през летните месеци. Министърът заяви, че има уверение от висшите училища да съобразят приемните си кампании с датите на матурите. Такава готовност проявили не само нашите, но и много европейски университети.

„Няколко министри, сред които и аз, еврокомисарят Мария Габриел, призоваха висшите училища да съобразят правилата си за прием за тази година със ситуацията, предизвикана от пандемията”, каза още Вълчев.

По думите му в тестовете няма да има материал, който не е изучаван. Според него обаче е по-важно зрелостниците да бъдат знаещи, можещи и четящи, когато завършват средното си образование. МОН ще направи малка крачка посока промяна на изпитните варианти – една част от въпросите няма да са свързани с възпроизвеждане на материал, а ще даван възможност на учениците да проявяват аналитичност, да интерпретират и показват умения да свързват информация.

Министърът каза още, че са отправени препоръки към училищата да не допускат некоординирано даване на задания и проекти, да оказват психологическа подкрепа на децата, за да не се претоварват.