Красимир Вълчев дойде за старта на Института за политика в музея на Съединението

Image_6209468_302

Още тази година ще бъда направена постъпка за увеличение на учителските заплати. Завишението ще е около 15% и ще е факт от началото на септември. Това заяви в Пловдив министърът на образованието Красимир Вълчев, който дойде за старта на Института за политика в музея на Съединението. Вълчев припомни, че един от приоритетите в управленската програма е да се постигне двойно вдигане на възнагражденията до края на мандата. И заяви, че трябва да се стимулират преподавателите в малките и в по-отдалечените региони, за да се повиши и качеството на образование.

„Трябва да осигурим учители във всяка точка на мрежата от училища и детски градини. Добри, мотивирани педагози, за да постигнем качествено образование. За целта е нужно тези млади хора да бъдат овъзмездени, тъй като пътуват, жертват част от социалната си среща, много често им се налага да работят с по-проблемни ученици. С колко точно ще диференцираме заплащането там, тепърва ще уточняваме”, каза Вълчев. Той поясни, че учителите могат да получат допълнително стимулиране не по-рано от 1 януари догодина.

Според Вълчев в повечето общини е постигнат пределът на оптимизация на училищната мрежа. Това, което най-вероятно ще се направи като промяна, е средствата, които се дават като добавка за условно постоянни разходи, разпределяни досега на общинско ниво, в бъдеще ще се предоставят от държавния бюджет, което ще ограничи стимулите на общините да оптимизират, за да получават допълнително финансиране.

“Има рискове, с които трябва да се справим. Програмата има четири оси – три от тях са основни. Имам виждане, което впоследствие ще оповестя”, лаконично коментира проблемите с усвояването на средствата по оперативната програма “Наука и образование за интелигентен растеж” министърът.

Следващата седмица ще бъде готов изцяло екипът на МОН. Таня Михайлова – учител и за кратко директор на Професионалната гимназия по прецизна техника оптика “М.В.Ломоносов” поема средното образование.