todor-tanev
Министърът на образованието Тодор Танев обяви, че подготвеният в първия мандат на ГЕРБ законопроект за училищното образование ще бъде доусъвършенстван и вкаран в парламента за разглеждане. Той настоява за промени по отношение на университетските степени и звания, тъй като в последните години са раздадени огромно количество титли.

Танев посочи, че за основа ще бъде използван законопроектът за училищното образование, който стигна до второ четене в 41-вото Народно събрание, но така и не беше приет. По думите му обаче по него ще се търсят още експертни мнения, “за да се постигне текст, който е наметнал мантията на съгласието”.

По отношение на висшето образование министър Танев каза, че трябва да се уважава качеството на преподавателите, а не титлите им, защото в последните години са раздадени голямо количество титли.

“Системата “професор” на този или на онзи университет трябва по някакъв начин да бъде узаконена и журналистите да бъдат облекчени, когато изписват кой е професор и кой не е, защото има разлика между “професор”, ;заслужил професор;, ;специален професор;,гост-професор”, каза Танев.

“Не съм враг на прогреса, а точно обратното, не съм враг на демокрацията, а точно обратното, слободията е това, което пречи”, посочи той.

 Министърът уточни, че не говори за командни мерки от страна на министерството или на Народното събрание, като по думите му “гилдиите на отделните учени трябва да се съберат и да определят правилата”.

Иначе ще продължат петчленките или седемчленките от приятели да произвеждат продукт, а много от този състав е некачествен от Калотина нататък, коментира министърът.

Според министъра “най-шумни са тези професори, които може би са с по-малко публикации и имат туристически английски език, а не такъв за преподаване. Трябва да се въведе някакъв ред, ако уважаваме системата на образованието;, заяви образователният министър.

“Раздадоха се невероятно, огромно количество титли през последните години, благодарение на това, че лошият ВАК не беше заменен с по-хубаво нещо, а в определени случаи и с по-лошо”, каза още Танев.