Делегираните бюджети ще зависят не само от броя на учениците, а от концентрацията на уязвими групи и от напредъка на школото

991-ratio-krasimir-vylchev

Промяна във финансирането на училищата и детските градини от догодина обеща днес министърът на образованието Красимир Вълчев. От 1 януари средствата в делегираните бюджети няма да зависят само от броя на учениците, ще се отчитат регионът и концентрацията на деца от уязвими групи и качеството на образователния процес.

„Предстои да разработим оценка на всички училища, която ще отчита напредъка. Има значение какви деца са влезли в училището, какви усилия са положили учителите и какви резултати имат на изхода в сравнение с входа. Може би външното оценяване след 4. клас трябва да бъде настроено така, че да мери напредъка. Отделно от това ще се гледа и оценката от инспектирането, което ще се прави от догодина”, обясни министър Вълчев.

На въпрос ще има ли училища с намален бюджет, той заяви, че няма да и напомни, че в момента най-ниският единен разходен стандарт е 1500 лева на ученик.

Що се отнася до увеличението на учителските заплати, министърът обясни, че средствата ще дойдат от държавния бюджет. Възможно е завишението от септември да е и над 15%.

1 КОМЕНТАР

  1. То всичко това хубаво,но аз не съм видяла още количество да е равно на качество

Коментарите са затворени.