Няма да позволим приемът в което и да е професионално направление да падне под критичния минимум, каза просветният министър Николай Денков

imgres

Министерството на образованието и науката ще промени методиката за прием в държавните висши училища. До 20 април правителството ще утвърди конкретните бройки за отделните университети и размера на субсидията по професионални направления.

Това обяви министър Николай Денков след среща с ректорите на 13-те висши училища, които обучават в хуманитарни направления. В разговора се включи и председателят на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев.

С Постановление на Министерския съвет №64 от 25 март 2016 година беше намален приемът в редица професионални направления, включително и в част от хуманитарните. Целта беше да намали дисбалансът в тези професионални направления, чиито студенти не се реализират по специалността си, след като завършат. Рейтинговата система на университетите показва, че едва един от всеки трима абсолвенти на някои  хуманитарни направления работят по специалността си. Затова при определянето на приема МОН ще взима предвид реализацията на студентите.

Като база ще се използват данните от 2015 година. Ако тогава е имало 50% реализация на завършилите студенти, но през следващата година, заради намален интерес, броят на приетите е намалял наполовина, няма да се съкращават повече.

„Ще продължим да регулираме системата само там, където тя не е успяла да се саморегулира“, заяви министър Денков. И добави, че няма да позволи броят на приеманите студенти в което и да е направление да падне под критичния минимум. За намирането на баланс МОН ще работи заедно със Съвета на ректорите.

От 1 януари 2017 година субсидията за един студент в хуманитарно направление е увеличена с над 15% – от 1108.80 на 1282.05 лв.