Зам.-министър Таня Михайлова бе днес в Пловдив за церемонията по удостояване на Младежкия център със Знак за качество на Съвета на Европа.

Учители и родители в стрес – предвижда се в изпитните варианти да влиза и учебен материал от пети и шести клас. Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова призова за спокойствие

Зам.-министър Таня Михайлова бе днес в Пловдив за церемонията по удостояване на Младежкия център със Знак за качество на Съвета на Европа.

Промяна в изпитните варианти по български и математика за прием в гимназиите се готви за догодина. За това алармираха учители, които са участвали в работни срещи за представяне на евентуалните новости във форматите. Както и досега, изпитите ще са разделени на два модула, но не на „лесен” и „труден”, а на въпроси от седми и на задачи върху изучаван материал в по-долните класове. Промяната произтича от Наредба 11 за оценяване на резултатите на учениците, които вече завършват основно образование в 7 клас. Припомняме, че сегашните шестокласници се обучават по нови програми и учебници.

Кое налага усложняване на изпита, недоумяват учители по български и добавят, че ако в теста бъдат включени всички произведения от 5 до 7 клас, то творбите стават повече от тези за зрелостните изпити. Един от обсъжданите варианти е замяна на трансформиращия преразказ със сбит или със съчинение-разсъждение. Според преподаватели по предмета трансформиращият преразказ с дидактическа задача не позволявал на децата да учат наизуст, а изисквал логика и аналитичност, с което се доближава до европейските изпитни формати. На дебатите с експерти от МОН се е дискутирало също една от задачите да бъде характеристика на литературен герой, което е от материала за 6 клас.

И без това сегашната програма е микс от автори и жанрове, децата не са учили литературен анализ, така че да се повишават изискванията към тях на националното външно оценяване е неуместно, коментират още литератори.

Промени ще има и в теста по математика, който също ще включва задачи от пети, шести и седми клас.

Попитана за коментар днес в Пловдив зам.-министърът на образованието Таня Михайлова не отрече, че се обсъждат промени. Тя обаче призова гилдията и родителите да бъдат спокойни, тъй като до началото на учебната година ще има яснота за новостите.

„И сега форматът не е направен само с материал от 7 клас. Нима граматиката, правописът и пунктуацията, видовете изречения се учат само в 7 клас. Нали в крайна сметка затова е изпит – децата да покажат знания, натрупани в годините. В момента обсъждаме концепцията”, уточни Михайлова.

За тазгодишните кандидат-гимназисти максималният бал за прием  във всички училища остава 500 точки. 100 т. идват от два балообразуващи предмета от дипломата, които се определят от всяко училище. За останалите 400 т. има възможност за различни комбинации, които всяко школо може индивидуално да избере. Вариантите, които дава МОН, са шест.