001

Рисковете от трафик на хора и българското законодателство спрямо извършителите на тези престъпления представи зам.-районният прокурор на Пловдив Димитър Беличев пред десетокласници от Хуманитарната гимназия. Лекцията е в рамките на образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие“ на Висшия съдебен съвет.

„Трафикът на хора представлява незаконна търговия с хора с цел трудова или сексуална експлоатация, просия или държане в принудително подчинение без съгласие. Жертвите често биват принуждавани да работят срещу минимално или без никакво заплащане. В хода на демократичния преход в България се проявяват фактори, насърчаващи трафика на хора, затова държавата се определя, както като транзитна, така и като страна на произход. Характерен е изключително висок дял на реално пострадалите лица“, обясни пред учениците прокурор Димитър Беличев.

Трафикът на хора почти отсъства в региони като Смолян, Перник, Кърджали, а е съсредоточен най-вече в областите Бургас, Сливен, Пазарджик, Пловдив, Русе и Благоевград. Крайните дестинации са държави като Белгия, Франция, Испания, Италия, разбраха учениците. Обществената група в най-голям риск включва жени на възраст между 17 до 24 години, посочи още зам.-районният прокурор на Пловдив. И даде примери с казуси за трафик на хора, по които прокуратурата е постигнала осъдителни присъди. По закон наказанието за това престъпление е затвор от 2 до 12 г. и глоба от 3 000 лева до 12 000 лева.

„Лекциите на магистратите са необходими и много полезни за учениците, които с интерес присъства, защото им се дава информация, както за законите, така и за казуси и практически ситуации с цел превенция“, коментира директорът на гимназията Соня Киркова.

За втора поредна година образователната програма се провежда в училището. Следващите срещи с прокурори ще бъдат на 12 и 17 януари 2016 г., когато ще представят професиите и статута на магистратите илекция за компютърните престъпления.