Учениците прекарват средно по 30 часа седмично в социалните мрежи, каза районният прокурор Гергана Мутафова на лекция в ЕГ „Иван Вазов”

Знаете ли, че е престъпление секс с момиче под 14, пита 10-класниците окръжният прокурор Румен Попов

dscf9902

Ограничете личната информация, която качвате за себе си в социалните мрежи. Замислете се, ако ви се предлага смяна на паролата, проверявайте непознатите, които ви пращат покани за приятелство във Фейсбук. Това бяха част от съветите, които топпрокурорите на Пловдив дадоха на 10-класници от ЕГ „Иван Вазов”.  Срещата бе първата от поредицата лекции, които магистратите ще изнасят пред ученици от всички паралелки на 10 клас за гражданското общество, държавата,Конституцията, властта, човешките права и свободи. В рамките на споразумение с Регионалното управление по образованието в класната стая ще се обсъждат тайната на кореспонденцията, унищожаване на компютърните данни и програми, фалшификациите в интернет и предвидените наказания за нарушителите на закона.

След като разказаха накратко за себе си и професионалната си кариера, апелативният прокурор Николай Божилов, Румен Попов – окръжен прокурор на Пловдив и районният прокурор Гергана Мутафова дадоха конкретни примери от своята практика.

Знаете ли, че е престъпление сексът с момиче под 14 години, провокира младите хора прокурор Попов. Той поясни също, че заразен с венерическа болест е длъжен да се регистрира в диспансера, в противен случай е наказателно отговорен. Окръжният прокурор не пропусна и темата за наркотиците, давайки пример с няколко смъртни случая след употреба на химически обработена марихуана. От половин година насам се разпространявала дрога китайско производство, в резултат на което вече са регистрирани няколко самоубийства.

Гергана Мутафова пък даде последната статистика, според която учениците прекарват средно по 30 часа седмично в мрежата. И предупреди младежите да бъдат предпазливи с качването на телефон, дата на раждане и каквато и да е лична информация и снимки. Камо ли видеоклипове, които могат да засегнат достойнството или авторитета на техен приятел или съученик.

Примерът, който шокира залата, бе историята на момче и момиче, завършила с фатален изход. Младежът изнудвал приятелката си, с която впоследствие се разделили, че ще пусне в мрежата клип, който показва как правят секс. Притискал я месеци наред, но момичето не споделило с никого. Във фаталния ден тя излиза с бившия си приятел, но преди това си купува джобно ножче. И след поредната заплаха го пробожда в сърцето. Делото стига до Върховен съд, наказанието за момичето е 10 години лишаване от свобода.

„Когато пазарувате с дебитна карта, това също може да е обект на присвояване на данни. Внимавайте в какви сайтове се регистрирате, за да плащате покупките си”, предупреди Мутафова и препоръча на учениците да не се държат по-големи суми от стотина-двеста лева. Тя добави, че във връзка със зачестилите киберпрестъпления, в Наказателния кодекс има два нови текста, които осъждат посегателствата във виртуалното пространство.

dscf9903