Прокурори представиха историята на конституциите пред ученици от ЕГ “Иван Вазов”

%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%be%d1%80%d0%b8-4

Прокурорът от Апелативна прокуратура Ясенка Шигарминова и Бригита Байрякова от Районна прокуратура представиха пред десетокласници от Езикова гимназия „Иван Вазов“ историята на четирите конституции на България в рамките на кампанията „Заедно в Час по етика и право“. Учениците имаха възможност да се запознаят с издание на Търновската конституция, отпечатано през 1942 година, в което са събрани и всички действащи закони от 1878 г. до 1942 г.

„Първата българска конституция, известна като Търновската, е приета през 1879 година, а сега действащата – през 1991 г. Конституцията е основният закон на страната и установява принципите, върху които се изгражда политическата система на обществото – политически плурализъм, разделение на властите на законодателна, изпълнителна и съдебна“, обясни прокурор Шигарминова. Тя запозна учениците с функциите на съдебната власт и същността на професиите на прокурора, съдията и следователя, както и с основните права и задължения на гражданите.

Прокурор Байрякова пък разясни как да избегнат опасностите в интернет и да не станат жертва на компютърни престъпления. „Не споделяйте личните си данни, паролите си и информация за свои близки с непознати. Защитете себе си превантивно и бъдете предпазливи“, посъветва прокурор Байрякова. Тя посочи, че първото компютърно престъпление е извършено в България през 1980 г. от касиерка, която използвала технологиите за длъжностно присвояване.

Кампанията на Апелативна прокуратура цели да запознае учениците как да избегнат опасностите в интернет, както и да им даде по-широки познания за основните права и задължения на гражданите, Конституцията, идеята за демокрация, властта, гражданското общество.

До 30 юни 2017 г. прокурорите от Районна, Окръжна и Апелативна прокуратура ще се срещнат с общо 3 559 ученици от всички пловдивски училища с паралелки от десети клас.  След това  ще бъде създаден ученически клуб „Правото и аз“, а неговите членове ще продължат дискусията с магистратите по различни правни теми всеки месец.