Три отбора от Хуманитарната гимназия на финала на състезанието дискусия по правата на човека и наказанията за наркотици и убийство

Окръжният прокурор Румен Попов връчва грамота на десетокласник.
Окръжният прокурор Румен Попов връчва грамота на десетокласник.

Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов и председателят на Окръжния съд Веселин Хаджиев наградиха с грамоти 11 десетокласници от Хуманитарната гимназия за отлично представяне на състезанието дискусия за правата на човека, наказанията за държане на наркотици и извършено убийство. Дебатът се проведе в Актовата зала на училището. Състезанието бе част от заключителната практическа дискусия по пилотната образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, съвместен проект на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката.

190_new

Учениците бяха разпределени в три отбора. Те сами определиха темите на дебата – „Защо категорично не трябва да се разреши употребата на марихуана в България“, „Адекватни ли са предвидените според Наказателния кодекс санкции за престъплението убийство“ и „Регламентиране на някои от основните права по време на социализма в България“.  Десетокласниците разказаха, че при подготовката за дискусията използвали онлайн източници, библиотеката, записки по време на лекциите, изнасяни в училището по правни теми от прокурори и съдии, както и материали от уроците по „Етика и право“ и „Философия“.

Журито, което оценяваше знанията им, бе в състав – Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив, Веселин Хаджиев, председател на Окръжния съд в Пловдив, Галина Андреева-Минчева, зам.-окръжен прокурор, Славка Димитрова, зам.-председател на Окръжния съд, Димитър Беличев, зам.-районен прокурор, и съдиите – Силвия Цанкова, Светлана Методиева и Десислава Кацарова. Магистратите отговаряха и задаваха въпроси на учениците, които представиха аргументирано своите позиции и впечатлиха с познанията си. За победител бе определен отбор № 3 – Денис Пейков, Десислава Колева, Боян Янчелов, Георги Сорев и Десислава Славова. Всички те са десетокласници от паралелки с изучаване на английски и немски език. Петимата представиха темата за правата на човека по време на социализма и днес. Всички участници получиха и по една шестица по „Етика и право“.
111_new