Магистратите обясниха на ученици от 8 и 9 клас как се изготвя обвинителен акт и какви са последствията от употребата на наркотици

Районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев и неговият заместник Атанас Илиев изнесоха открит урок пред ученици от 8 и 9 клас в ОбУ „Пенчо Славейков“. Магистратите разказаха на децата от квартал „Столипиново“ каква е професията на прокурора, предупредиха ги за опасностите в интернет пространството и последствията от употребата на наркотични вещества, говориха за домашното насилие, сексуалните посегателства и ранните бракове.

Срещата се осъществи по програмата на Районна прокуратура „Заедно в час по етика и право“, която тази година се провежда съвместно с Дирекция „Социално подпомагане“ и с организации от неправителствения сектор.

На учениците беше обяснено какви са отговорностите и задълженията на прокурорите, тяхната работа при изготвянето на обвинителни актове и при защита на пострадалите от престъпления, а също какви са последствията от употребата на наркотичните вещества и наказанията при държане и разпространение. Магистратите дадоха полезни съвети на младежите как да разпознават опасностите в интернет, след което отговаряха на десетки въпроси по темата.

„Бъдете бдителни и мислете за бъдещето си. Ако нещо ви притеснява, споделяйте със своите учители и родители, които винаги ще ви помогнат“, призоваха учениците Чавдар Грошев и Атанас Илиев. Директорът на „Социално подпомагане“ Надя Танева обясни как и кога едно дете може да получи закрила от социална институция.

Програмата „Заедно в час по етика и право“ ще продължи и в други пловдивски училища.