Преподавателят по английски език от ЕГ "Иван Вазов" Мая Кюлевчиева получава наградата.

Националното звено за координация на дейност eTwinning раздаде годишните национални награди, четвъртокласници на ОУ „Райна Княгиня“ спечелиха второ място

Преподавателят по английски език от ЕГ “Иван Вазов” Мая Кюлевчиева получава наградата.

Проект за правата на детето донесе престижно отличие на 10-класници от ЕГ „Иван Вазов“, а второкласници от ОУ „Райна Княгиня“ получиха втора награда и знак за качество.

На специална церемония в столичния хотел „Метрополитън“ бяха връчени отличията на най-добрите национални eTwinning проекти и международни проекти с българско участие. Наградите бяха разпределени между няколко възрастови и тематични категории. За проект на годината беше обявен “C for Children and R for Rights – creative illustrated stories”, създаден от българска страна от учениците от Х е клас на ЕГ „Иван Вазов“ под ръководството на Мая Кюлевчиева, преподавател по английски език. Проектът е свързан с темата на годината – Демократичното участие, определена от Европейската комисия, и  се базира на Правата на детето.

„Учениците вече са наясно с Правата на детето, след като се запознаха с Конвенцията, приета от ЮНЕСКО. По време на международния ден за Правата на детето – 27 ноември, запознаха и съучениците си от гимназията с тях под формата на QR кодове. Основната задача на проекта бе създаване на авторски истории за деца с нарушени права и илюстриране на текстовете от училищата партньори. Така създадохме сборник с 29 истории на английски език, написани от ученици от 6 партньорски страни: България, Полша, Испания, Турция, Франция (остров Реюнион), Грузия. Сборникът съдържа повече от 120 рисунки, плакати, комикси илюстрират историите“, разказва Мая Кюлевчиева.

Това е второ поредно отличие за талантливите ученици след миналогодишната им награда – първо място в тематичната категория „Културно наследство“.

Поредно отличие завоюваха и ученици от ОУ „Райна Княгиня“. Децата от 4 е с класен ръководител Мария Петрова спечелиха втора награда в категория “Най-добър първи авторски etwinning проект” за “Нашето споделено читателско впечатление”.  Те получиха и Знаци за качество по проекта, в който създадоха читателски клуб “Възвишение”. През тази година учениците бяха домакини на Мрежовата среща на Читателските клубове “Бисерче вълшебно”  и получиха покана да бъдат официални гости на следващата, която ще бъде през април в София.

“За кратко време организирахме много срещи на клуба, в които представяхме прочетените книги в екипи, разисквахме ги чрез техники и стратегии за осъзнато четене и превръщахме всичко в игра. Учениците бяха и доброволци в Лятната читалня на открито, която се организира към Детски отдел на НБ “Иван Вазов”. Участвахме в десетки срещи с автори, илюстратори, издатели и творяхме заедно с тях. Тогава отидохме на първото си Училище за магии, организирано от Британския съвет в Пловдив. Преди дни посетихме и последния му час. Така решихме през тази учебна година да подхванем следващия си годишен проект – ще открием ролята на магьосника в книгите. Вече сме прочели над 40 книги по темата. Не чакахме да дойде следващата Национална седмица. Дори вече разглеждаме и заглавията, които очакваме, че ще се класират за новата година на “Бисерче вълшебно” – ние ги оценихме и представихме част от тях в клуба си”, разказва преподавателят Мария Петрова.

Асеновградското СУ “Св.св.Кирил и Методий” също спечели втора награда в тематично направление “Демократично участие”.

Мария Петрова, Светлана Пойчева и Стефка Николаева получават наградите за своите училища.