Преподавателят по биология от ЕГ „Иван Вазов“ Христина Костадинова с първа награда за научно ръководство на „Мелиса“

Проект за животоподдържаща система за полет до Марс донесе първо място за Езикова гимназия „Иван Вазов“ от седмата сесия на Ученическия институт на БАН, която се проведе изцяло онлайн. Научният ръководител на проекта „Мелиса“ – преподавателят по биология Христина Костадинова, получи първа награда в раздел „Биология“.

Въпреки сложната обстановка през тази година рекорден брой ученически разработки – 68, бяха включени в програмата. Техни автори са повече от 100 гимназисти от 20 града на страната. Учениците презентираха проекти в разнообразни области на науката и нейните приложения: биология, биомедицина, биохимия, биоразнообразие, физика, нанонауки и тяхното приложение, математика, информатика, информационни технологии, роботика, машинно обучение, хуманитарни и обществени науки, изкуства.

По проекта „Мелиса“ работят четири момичета от ЕГ „Иван Вазов“. Ива Илиева, Емилия Великова, Димана Райкова и Антония Милушева започват проучвания и изследвания преди година под напътствията на Христина Костадинова. Екипът е разработил система за пречистване на водата от няколко слоя филтри. Интересно е обаче какво предлагат за редовно меню на астронавтите по време на дългия полет – две експериментални растения – репички и спирулина. Спирулината е водорасло и съдържа 18 от 22 изключително важни за човека ензими. Расло е в езерото Текскоко, където е била столицата на Ацтекската империя – Теночтитлан. Екипът е изследвал в продължение на година как репичките и спирулината растат при различно LED осветление. Работили са в лабораторията по биология на Пловдивския университет, а накрая са съставили 7-дневно меню с двете растения.

Момичетата са изчислили колко въглехидрати, протеини и мазнини ще получат космонавтите и колко калории им трябват за да не губят силата си. Полетът е за 8 астронавти за 800 дни. Точно толкова ще е едно отиване и връщане до Червената планета.

Проектът ще бъде презентиран и на онлайн научна конференция за млади изобретатели в Дания.