Очакванията са през зимата да бъде изготвен същинският проект за реконструкция и да има издадено строително разрешение, каза кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, който се кандидатира за втори мандат

Проектозаданието за реставрация на сградата на Хуманитарната гимназия вече е внесено за съгласуване в Националния институт за недвижимо културно наследство. Администрацията на район „Централен” е представила за одобрение документите за реновиране на постройката, която е единичен паметник на културата от национално значение.

Това каза кметът на район „Централен” Георги Стаменов, който е кандидат на ГЕРБ за втори мандат. През юни той защити на микрофон в Общинския съвет предложението 100 000 лв. да бъдат пренасочени от ЕСК в бюджета на районната администрация за изготвяне на проект за реставрация на фасадата.

В сградата водят учебен процес две училища –  Хуманитарната гимназия “Св.св. Кирил и Методий” и ОУ „Княз Александър I“. Тя е построена за Мъжка гимназия в първите години след Освобождението по проект на знаменития за Пловдив и Източна Румелия архитект Пиетро Монтани. Тук са учителствали много именити българи, а гимназиалното си образование са завършили светила на българската политика, наука и литература. Сред тях са били Найден Геров, Йоаким Груев, Петко Каравелов, Петко Славейков и Златю Бояджиев.

„Площта на сградата е около 4000 кв. м. До месец очакваме отговор от НИНКН, след което ще се изготви количествено стойностна сметка, за да знаем какви средства ще са необходими. Очакванията са през зимата да бъде изготвен същинският проект за реконструкция и да има издадено строително разрешение, за да може напролет да стартира процедурата за избор на фирма изпълнител. А през лятната ваканция да започне и реалната реставрация и модернизация”, обясни Стаменов.

През последните 30 години не са правени ремонти на зданието и на прилежащите му части, включително на училищния двор, а за този период школската база сериозно се е амортизирала. Фасадата ще бъде изцяло възстановена, дограмата – подменена, но отново с дървена. Влагата е компрометирала оригиналните орнаменти, създадени от художниците Иван Мърквичка и Антон Митов, но те ще бъдат възстановени от специалисти реставратори. Стълбите до Актовата зала също е предвидено да бъдат укрепени.

„Изцяло ще бъде подновена елинсталацията, ще се направи хидроизолация на покрива и ще се монтира видеонаблюдение. Обсъжда се вариант за спортен салон и столова, но очакваме конкретно предложение от фирмата изпълнител”, уточни Стаменов. Заложено е обновление и на откритите спортни игрища.

Припомняме, че миналата година бяха отпуснати 156 000 лева, с които бе санирана част от фасадата откъм вътрешния двор, която не е със статут на индивидуална културна ценност.

 

1 КОМЕНТАР

  1. Парите ги издейства Дани Каназирева, не Стаменов!

Коментарите са затворени.