Разработки на ПГ по електроника и електротехника, ЕГ „Иван Вазов“ и СУ „Проф. Асен Златаров“ – Първомай, са сред финалистите в отделните категории

Проекти на ученици от три училища в областта са отличени на Националния конкурс за STEM науки в България. Целта на петото издание на състезанието е да се поощрят талантите в областта на STEM науките, които са инициативни и любопитни да създават идеи, да творят и да експериментират. Разработките бяха класирани в категориите: STEMS (STEM+SPORTS), STEM – проекти, които са в областта на природните науки и математиката, STEАM – постижения, в които освен STEM е включен и елемент на изкуства (Art).

За трета поредна година сред фаворитите е Професионалната гимназия по електротехника и електроника, която има няколко награди. Във възрастова група 4-8 клас отличието е за проекта „Слънчев часовник“ на Красимир Аврамов и Георги Веселинов. В групата 8-12 клас призът е присъден на Евгени Данаилов за „Кристални замъци“. Десетокласникът е програмирал игра чрез която се научава повече за физико-химичните процеси на вещества, тяхното взаимодействие. Описанието е на английски език. В категория „Digital excellence“ награда получава преподавателят по информационни технологии инж. Здравка Георгиева, а в категория „STEM ambassador“ – инж. Нина Райчева, която преподава Въведение в STEM, енергийна ефективност и ВЕИ. В първия месец на новата година ПГЕЕ ще открие и своя училищен STEM център.

Сред отличените ученици за поредна година са и възпитаници на Езикова гимназия „Иван Вазов“. Проектът на 9-класниците Димитър Даскалов, Валерия Димитрова и Ивайла Димитрова – „Близнаците, еднакви или не“ печели във възрастова група 8-12 клас. В същата група е отличена и разработката „Безтегловната вода“ на Надежда Кирилова.

SUPER STEAM победители са гимназистите Божидар Димитров и Петър Янков от СУ „Проф. Асен Златаров“ – Първомай. Те са отличени за проекта „Изкуство и пчеларство“. Награда за него получава и Антон Андреев.

Всички ученици ще получат сертификати, а разработките им ще бъдат включени в Третата книга „STEM ученически проекти“. До 20 януари отличените трябва да изпратят описание на проектите си, като изискването е до 500 думи. На 25 януари ще бъдат обявени националните победители.

Учебните заведения ще бъдат класирани в категория STEM училище България 2021. Категориите са 7: STEM знания, STEM общност, иноватори в STEM, STEM любознание, STEM литература, STEM лидери, STEM стратегия в училище.