Ученици от 229 паралелки ще участват в националното изследване, което ще се проведе между 10 и 20 януари в избрани на случаен принцип 170 училища

 

Десетокласници от 229 паралелки ще участват в национално изследване за оценяване на дигитално-медийните компетентности на гимназистите. То ще се проведе между 10 и 20 януари в 170 училища от цялата страна, избрани на случаен принцип.

Учениците трябва да решават онлайн тест в рамките на 60 минути. За някои от въпросите се изисква да бъде посочен един от четири възможни отговора, за други – да се избере между две възможности. Има и въпроси, по които от учениците се очаква да напишат лично мнение, подкрепено с аргументи.

Проектът се реализира съвместно от Коалиция за медийна грамотност, Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование и Министерството на образованието и науката.

Целта е да се види нивото на дигиталната медийна грамотност сред гимназистите и тя да се интегрира в обучението по всички учебни предмети. Така училището ще развива ключови компетентности и умения за живот и работа през XXI век. Акцентът ще е върху формиране на научна, финансова, дигитална медийна грамотност, както и на дух на предприемчивост и иновации.

Друга цел е насочена към развитие на дигиталните компетентности на педагогическите специалисти чрез прилагане на нови технологии, облачни ИКТ услуги, иновативни дигитални методи на преподаване, интегриране на дигиталната медийна грамотност в обучението по всички учебни предмети и др.

През 2020 г. Коалицията разработи индекс и методика за измерване на уменията по медийна грамотност в училище. И двата инструмента бяха апробирани в училища към Министерството на образованието и Министерството на културата. Целта е уменията по медийна грамотност да се развиват като част от целия образователен процес, независимо от преподавания предмет.

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.