Специалисти от Александровска болница прегледаха 50 деца от СУ „Найден Геров“, не откриха аномалии

„Кажи ми каква картинка виждаш?“, пита офталмологът първокласника Алекс, посочвайки цвете на екрана. Детето се бави с отговора, но майка му Фанка се намесва и тутакси превежда въпроса. 7-годишното момче отвръща правилно и бърза да изхвърчи от класната стая.

Първото събитие в рамките на благотворителната инициатива „Обединени заедно“ се състоя днес в СУ „Найден Геров“. Специалисти от Александровска болница провериха зрението на 50 първокласници, които бяха придружавани от майките си. Импровизираният очен кабинет бе ситуиран на първия етаж на втория корпус на училището, където се обучават децата от начален етап.

Кампанията предвижда очни и кардиологични прегледи на деца и младежи в неравностойно положение от центрове за настаняване от семеен тип в цялата страна, както и на персонала на тези заведения, предоставяне на безплатни очила при необходимост, осигуряване на апаратура за ученици с нарушено зрение, закупуване на учебници и учебни пособия.

Съдействие за организиране и провеждане на днешния преглед оказала фондация „Хаир“. Председателят й Яшар Асан поясни, че лично се ангажирал да уведоми родителите, че прегледите за безболезнени и безопасни, за да подготвят предварително децата.

Въпреки това обаче някои от хлапетата се разплакаха при вида на микроскопа за изследване на преден очен сегмент. Наложи се майките да ги успокояват, че няма да боли, за да седнат и изпълнят указанията на лекарите. Медиците провериха децата за късогледство и мързеливо око, изследваха рефракцията.

Аномалии на бяха открити, отчетохха специалистите на финала, които все пак дадоха а родителите препоръки как да пазят зрението на децата си.

От ръководството на училището обаче са притеснени от заявката на доста родители, че ще заминават да работят зад граница, взимайки и децата със себе си. Учителите вече са направили първите обходи непосредствео преди старта на учебната година, а сега предстоят обиколките по адреси по Механизма за задържане на децата в задължителна предучилищна и училищна възраст.