План за действие регламентира какво ще се затваря при следваща вълна на коронавируса

При евентуална тежка вълна на COVID-19 детските градини ще работят само за деца на ваксинирани родители и при положение, че персоналът също е имунизиран срещу COVID-19. Това съобщиха здравните власти при представянето на План за действие при нова вълна на коронавируса.

“Не може да се прогнозира кога ще стане това, но ако процесът на ваксинация не бъде завършен, ще има следваща вълна. В зависимост от това в коя зона влиза дадена област или страната ще бъдат въведени определени ограничения. На базата на тези мерки са разработени планове за работа на Спешна помощ, извънболничната и болничната помощ, както и за лекарствения прием. При евентуална нова вълна те ще бъдат изпратени до всички министерства и институции”, заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

Той поясни, че зоните са разделени на база 14-дневна заболеваемост:

Първата (зелена) зона – под 100 на 100 000 души

Втора (оранжева) зона – от 100 до 200 на 100 00

Трета (червена) зона – до 500 на 100 000

Чевърта (тъмночервена) – над 500 на 100 000.

Предвижда се училищата в червената зона да работят по график, който ще трябва да изработи МОН. Във университетите няма да се провеждат лекции и упражнения. Ако страната ни попадне в тъмночервената зона, се преустановяват присъствените занятия и във вузовете и в училищата.

В червената зона ще се затварят и барове, дискотеки и казина в области. В тъмночервената ще бъде разрешена само доставката на храна  по домовете.

Тъй като зоните ще се определят на национално ниво, е предвидено регионалните здравни инспекции да имат възможност да въвеждат и локални за определено населено място, ако в него заболеваемостта е по-висока и отговаря на критерии за друга зона.