17% от учениците от V до XII клас са се срещнали с COVID-19 през последната половин година, сочат данните на Министерството на здравеопазването

Значително по-малко са положителните тестове в училищната мрежа при проведеното в началото на тази седмица тестване, съобщиха от Министерството на образованието. Установените позитивни проби при ученици са 473. При последното изследване преди ваканцията те са били 787. Най-много заразени има при децата от I до IV клас – общо 304, тъй като всички ученици от начален етап учат присъствено. Положителните проби при гимназистите са 116, а най-малко са в прогимназията – 53.

По-малко позитивни тестове са отчетени също при учителите и непедагогическите специалисти. Тази седмица с установен коронавирус са 236 преподаватели и 70 непедагогически работници. При тестването на 24 януари т.г. техният брой беше 399 и съответно 164.

Щадящи антигенни тестове за ученици с проба от слюнка са осигурени за еднократно седмично тестване на всички ученици в страната поне до края на февруари, уточняват от МОН. Заедно с нея към момента в склада на БЧК в с. Лозен са налични 1 348 750 теста. Те ще бъдат разпределени в цялата страна през тази седмица.

Близо 408 000 или почти 60% от учениците в страната са се върнали в училище в първия ден на втория учебен срок. Останалите учат онлайн. Делът на присъствено обучение се запазва на почти същото равнище като през седмицата преди междусрочната ваканция.

Едва 7662 ученици влязоха в клас на 7 февруари т.г., без да бъдат тествани за вируса заради ниска обща заболяемост в съответната община – под 250 на 100 000 души. Не бяха изследвани също други над 48 600 деца и младежи, които имат „зелен сертификат“ – валиден документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест.

Според официалната статистика на Министерството на здравеопазването изцяло ваксинираните гимназисти са 8,88%. Повишава се делът и на преболедувалите ученици. Към днешна дата почти 17% от учениците от V до XII клас са се срещнали с COVID-19 през последната половин година.