Онлайн платформи за обучение и видео уроци ще бъдат реализирани по международен проект

Учебни помагала, видео уроци и образователни работилници по биология и астрономия разработва Регионалният исторически музей по международен проект. Целта е въвеждането на трайни и ефективни образователни програми в музея, които да достигнат до възможно най-широк кръг от публика с акцент върху децата и юношите.

Отдел „Планетариум“ реализира изцяло нова образователна програма, насочена към най-малките. Тя включва създаването на помагало по астрономия за деца от 7 до 10 г., което ще ги4 запознае по увлекателен начин с основните понятия, свързани с науките за Земята и астрономията, използвайки разнообрази творчески похвати. Помагалото залага на повече изображения и рисунки за оцветяване, увлекателни истории, забавни космически лабиринти и интерактивни игри.

Образователната програма е допълнена и от тематични работилници по астрономия. Предвид епидемичната обстановка в страната, проектът предвижда онлайн платформи за обучение, както и заснемането на видео уроци: “Създай модел на Слънчевата система” и  “Направи си джобен звезден атлас”. Децата ще научат как да изработят образователни художествени карти с планети, съзвездия и забележителни обекти в Космоса.

Природонаучният музей работи по четири нови международни проекта, свързани с Европейската космическа агенция и Международния Астрономически съюз. Два филма, които разказват за мисията и постиженията в изследването на Космоса и Вселената на Европейската космическа агенция, изработват специалистите на музея. Преди още да са готови, вече има над 6000 заявки от цял свят за преотдаването им за излъчване, съобщи директорът на музея гл. ас. Огнян Тодоров. Средствата от това ще се връщат в музея и ще се влагат в дейности по осъвременяване и поддръжка на планетариума. В момента първият от двата филма вече се дублира на български език от Иван Юруков. Очаква се и двата с пълно българско озвучаване да са готови до края на май.

Вече са готови и подредени в залата с минералите тактилните карти на всички планети, които финансира Министерството на културата миналата година.

На 22 април в 10 часа в музея стартира традиционният фестивал „Млада синя Земя“. В програмата са предвидени конкурси с участието на детски градини и училища. Изложбата на рисунки и проекти ще продължи до 10 май.

На 23 април от 12:15 до 13:00 ще се състои онлайн работилницата „Млад терарист“, организирана от отдел „Терариум“.

През почивните дни 24 и 25 април (събота и неделя) музеят ще работи с безплатен вход за децата до 7-годишна възраст. Малчуганите ще получават подарък изненада и ще имат възможност да оцветяват земноводни и влечуги.