Най-отровните червеи на света са новите обитатели на аквариума на Природонаучния музей. Опасни Hermodice carunculata са морски безгръбначни, които се срещат в крайбрежните води на Средиземно море и Атлантическия океан.

На външен вид наподобяват многоножки – тялото им се състои от голям брой ярко оранжеви сегменти (от 60 до 150), всеки от които е снабден с куп „пухкави“ бели четинки. Всеки отделен сегмент има чифт мускулни израстъци (параподи), предназначени за движение, копаене и плуване, отровни четинки и червено-оранжеви хриле.

Отровните четинки са кухи отвътре и съдържат невротоксин, който при контакт с кожата причинява силна пареща болка и в резултат на това общо отравяне на тялото.  При опасност  атакува, като „изстрелва“ токсичните четинки към нападателя. Огнените червеи са ненаситни хищници, които се хранят с корали, анемони и малки ракообразни, понякога атакуват и по-големи подводни обитатели: ранени морски звезди и морски таралежи.

Едно от най-интересните и известни свойства на тези животни е тяхната биолуминесценция по време на размножаване. Обикновено това се случва през летните месеци, само през първата четвърт на фазата на луната и продължава 1-2 дни. В тези 2 специални нощи след залез слънце морето добива зелен фосфоресциращ блясък, който е видим за около 30 минути. Анализирайки данни, събирани в продължение на години, биолозите правят изводи за наличието на фотопротеин в секрецията на огнените червеи. За откриването на това вещество през 2008 г. японският биолог Осаму Шимомура получава Нобелова награда за химия.