Уникалната за страната жива изложба включва 32 вида сладководни и морски отровни риби

Уникална за България жива изложба с най-отровните риби в света бе открита днес в Природонаучния музей. Колекцията запознава посетителите с атрактивни видове, които много трудно модат да бъдат видяни в природата, тъй като повечето са дънни обитатели с изключителен камуфлаж и усамотен начин на живот.

„Изложбата е без аналог и включва сладководни и соленоводни, доставени от Шри Ланка, Индонезия, Малайзия и Сингапур. До аквариумите има информация за всеки вид – колко е силна отровата му и как действа. Условно можем да ги разделим на две групи – такива, които директно инжектират отровата си и други, чиято консумация е фатална за човека. Отглеждането им е изключително сложно и скъпо във вътрешността на страната. Ние сами подготвяме водата, което е труден процес. Разполагаме с 12 000 литра соленоводна система, разпределена в 7 аквариума“, обяснява директорът на музея гл.ас. Огнян Тодоров.

Колекцията включва 32 вида сладководни и морски отровни риби, разделени в няколко категории според силата на токсичност. Сред най-забележителните представители са риби камък, скатове, лъвски риби, рибa „фугу“, рибa скорпион и морски гоблин. В изложбата има риба, чиято отрова е толкова силна, че може да убие човек за 3 часа.

„Екипът на музея постоянно измисля и реализира нови идеи. Скоро очакваме да пристигне лазерният проектор за 3D планетариума, с което ще се подобри качеството на излъчване. Инвестицията на община Пловдив през последните години е за 5 милиона лева. Надявам се да се завършии последната стъпка от обновяването, като се приобщи сграда „Лотос“ и се изградят двете оранжерии на Дондуковата градина, за да може всичко да придобие завършен вид“, каза кметът Иван Тотев, който бе сред първите посетители на изложбата.

Музеят е с най-много приходи от закупени билети в сравнение с останалите обекти в града, като очакваната сума за тази година е над 250 000 лева.