Регионалният природонаучен музей в Пловдив днес остана затворен в знак на протест. Младите уредници и експерти недоволстват срещу мизерните месечни възнаграждения в размер на 780 лева. Протестираме, защото ние работим ангажирано и „не бършем прах от витрините“, а сме най-посещаваният музей в града през последните години, каза директорът Огнян Тодоров. Проблем са и разходите, сметката за ток е скочила четири пъти.

Днес единствено Природонаучният музей премина към ефективни протестни действия и затвори за посетители. Останалите музеи и галерии в Пловдив работят и при тях протестът е символичен.

Призивът за недоволство бе отправен от националната федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“. Според синдиката предвидените в държавния бюджет средства за институциите са с обидни, унизителни и с необмислени параметри.

​Работещите в сектора искат увеличение с 50% на единния разходен стандарт за субсидирана бройка на държавните музеи. В настоящия бюджет са заложени 5%. За сравнение – минималната работна заплата се вдига с 9,23%.“. Средната работна заплата в музейната сфера в момента е 832 лв.

Ако исканията им не бъдат чути, те са готови на ефективен протест на 3 март. От синдиката твърдят, че допълнителните 12 милиона лева за подкрепа на държавните културни институти са само за проекти за музеите и галериите.