Психолог и специален педагог от Испания присъстваха на откриването на новия кабинет в ОУ „Кочо Честеменски”

Вики и Ема от подготвителна група в училището участваха в рязането на лентата.

Приказна стая, оборудвана с всичко необходимо за деца с обучителни трудности, отвори врати днес в ОУ „Кочо Честеменски”. Въпреки че училището има само шестима ученици на ресурсно подпомагане, решило да обзаведе специално за тях стая, където да се чувстват уютно и да работят допълнително, за да отстранят пропуските. Цветни тапети с любими герои от книгите и анимациите, пуфове и шарени табуретки създават подходяща за децата среда, в която да се отпуснат и да се почувстват специално обгрижени. В стаята има обособени кът за почивка, музикални игри и логопедични упражнения.

„Доста често установяваме, че дадено дете има проблем, когато дойде при нас в 1 клас. Дотогава родителите не са констатирали дефицити или просто са ги неглижирали. Преходът от детската градина към класната стая за някои е доста труден и те по-бавно преминават от игрите към училищния режим”, казва логопедът Атанас Каменов и дава пример с дете, което няма никакви интелектуални проблеми, но страда от дисграфия. Това е неврологично заболяване или разстройство на възможността за писане. За да се справи с по-лесно с проблема, в приказната стая има интерактивна дъска в рамка на короната на дърво. Сензорният екран ще помогне на детето да пише домашните, да прави класни и контролни и да ги изпраща на учителя за проверка, дори да рисува.

В новия кабинет ще се прилага и музикотерапия, затова той разполага със синтезатор, тарамбука, дайре и маракас. Сандъче с приложни игри и пластилин също ще помага на специалистите в работата им с проблемните деца. Стандартното за логопедичните кабинети огледало присъства и тук. За родителите също ще бъде осигурен достъп до стаята за консултации в определен ден и час. Във фоайето пред приказната стая сима балони с хелий, на които са окачени корици от любими детски книжки като “Макс и Мориц”.

На официалното откриване на стаята, което съвпадна с патронния празник на училището, присъстваха психолог и специален педагог от Испания. Луордес Ферарес и Маргарита Гарсия избрали пловдивското основно училище за едноседмична обмяна на опит по програма „Еразъм плюс”.

Училището кандидатства по проект на Община Пловдив” за модернизация, за да дообзаведе стаята с интерактивен под и 3D принтер.

1 КОМЕНТАР

  1. Имам два въпроса:
    1. На кой етаж е ресурсната стая в училището?
    2. Има ли осигурени ресурсни специалисти за тези шест деца?

Коментарите са затворени.